Stačilo pár minut. Na Slovensku se po dotacích na elektroauta jen zaprášilo

ČTK ČTK
16. 12. 2019 14:22
Slováci za pouhých několik minut po spuštění vládního programu na podporu nákupu nových elektrických aut a plug-in hybridů vyčerpali celý balík vyčleněné dotace v hodnotě šest milionů eur (153 milionů korun).
Dobíjení elektromobilů VW e-up!, ilustrační foto.
Dobíjení elektromobilů VW e-up!, ilustrační foto. | Foto: Volkswagen

Státní Slovenská inovační a energetická agentura, která dotační program zastřešuje, následně oznámila, že další zájemci budou zařazeni na čekací listinu. Úspěšní žadatelé budou mít po podpisu příslušné smlouvy rok na to, aby dotaci vyčerpali.

Kvůli předchozím technickým potížím začínala dnes elektronická registrace žadatelů o finanční podporu opět zcela od začátku. Proces byl totiž původně zahájen už minulý týden ve středu, ale kvůli technickým problémům se tehdy mnoha zájemcům registrace nezdařila. Ministerstvo hospodářství proto následně podané žádosti anulovalo a na dnešek ohlásilo nový start programu.

O dotaci mohli žádat obyvatelé, podnikatelé, ale také úřady. Na nákup nového auta s čistě elektrickým pohonem úspěšný zájemce dostane od státu 8000 eur (204 000 Kč) a v případě plug-in hybridu pobídky dosáhnou 5000 eur (127 500 Kč). Podmínkou je, aby cena vozu nepřesáhla 50 000 eur (1,28 milionu Kč).

Slovensko přitom v jiném programu začalo poskytovat příspěvky na nákup elektromobilů a plug-in hybridů už v roce 2016. Celou vyčleněnou dotaci přes 5,2 milionu eur (téměř 133 milionů Kč) se tehdy ani v prodlouženém termínu nepodařilo vyčerpat.

Vozidla s elektrickým a hybridním pohonem sice tvoří jen malou část z celkového prodeje nových aut na Slovensku, jejich počty ale stoupají. Zatímco v roce 2016 bylo v zemi zaregistrováno 926 elektromobilů a plug-in hybridů různých kategorií, loni už to bylo 2109 takovýchto vozidel.

 

Právě se děje

Další zprávy