SPZ vyjde stát na 130 korun. Ministerstvo chce platit méně

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
16. 7. 2014 13:15
Od vypsání výběrového řízení na nového dodavatele si ministerstvo dopravy slibuje úsporu peněz v období, než bude od roku 2016 zaveden nový model.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo dopravy vypsalo tendr na výrobu registračních značek. Dosavadním výlučným výrobcem státních poznávacích značek byla 13 let brněnská společnost Hicon. Letošní výběrové řízení je nejen první veřejnou soutěží, ale pravděpodobně i poslední. Od roku 2016 úřad plánuje změnu systému, kdy výrobce už nebude vybírat stát, ale přímo vlastník vozidla.

"Nevidím žádný důvod, proč by jedna firma měla mít monopol na výrobu registračních značek, které jsou zjednodušeně řečeno pouhým kusem plechu. Zarážející je, že stát nedokázal za posledních dvacet let zakázku, za kterou ročně platí zhruba 240 milionů korun, otevřít standardní soutěži,“ uvedl ministr dopravy Antonín Prachař.

Od vypsání výběrového řízení na nového dodavatele si úřad slibuje úsporu peněz aspoň v období, než bude zaveden nový model. Předpokládanou hodnotu zakázky úřad neuvedl s tím, že si počká na nabídky uchazečů.

Aktuální cena, kterou ministerstvo za jednu značku zaplatí, je podle informací ČTK 130 korun včetně DPH. Podle neoficiálních informací jsou ale společnosti, které chtějí v zakázce konkurovat Hiconu, schopné tuto cenu snížit.

Systém, který má začít platit od roku 2016, má inspiraci v Německu. Podle něj bude stát pouze nařizovat, jakou podobu mají registrační značky mít, a udílet licence na jejich výrobu soukromým výrobcům. Majitelem, a tedy i kupujícím bude v novém systému majitel vozidla.

Původně ministerstvo předpokládalo spuštění tohoto modelu od ledna 2015 spolu s účinností zákona, umožňujícího lidem vybrat si číselnou kombinaci a text registrační značky podle vlastního uvážení. Roční odklad k 1. lednu 2016 schválila vláda začátkem července.

 

Právě se děje

Další zprávy