Škoda zapomíná na tradice. Sportovní modely dostanou nové logo, zelenou už v něm nenajdete

Jan Matoušek Jan Matoušek
27. 8. 2018 12:17
Škoda po letech mění logo svých sportovních modelů RS. Pro tradiční zelenou už v něm není místo, větší roli naopak dostane červená barva. Jako první upravený emblém ponese SUV Kodiaq RS, jehož premiéra je naplánovaná na nadcházející pařížský autosalon. Postupně jej ale přebere také sportovní Octavia.
Nové logo modelů RS bude mít premiéru na sportovní verzi SUV Kodiaq.
Nové logo modelů RS bude mít premiéru na sportovní verzi SUV Kodiaq. | Foto: Škoda Auto
Takto vypadalo logo modelů RS původně, když se objevilo třeba na první sportovní Fabii v roce 2003.
Takto vypadalo logo modelů RS původně, když se objevilo třeba na první sportovní Fabii v roce 2003. | Foto: Škoda Auto

Označení RS používá Škoda na svých modelech od roku 1974, kdy se objevilo na soutěžní 130 RS. Prvním sériovým modelem s tímto označením se v roce 2000 stala upravená Octavia, kterou zdobilo tradiční logo vRS. "V" odkazuje na slovo vítězství (anglicky victory) a "RS" je zkratka pro spojení Rallye Sport. A například ve Velké Británii se i dnes sportovní Škody nejmenují RS, ale vRS.

Zpátky však k tradičnímu logu, které přišlo s dominantní zelenou barvou, doplněnou červenou a černou. Postupem času se rozvržení barev v emblému měnilo, zelená v něm ale i nadále zůstávala. To se však v nejbližší době změní. SUV Kodiaq RS, které bude mít premiéru na autosalonu v Paříži začátkem října, dostane emblém vRS v červené barvě a bez tradiční zelené. Škoda uvádí, že červená barva má symbolizovat sportovní charakter a sílu modelů RS.

Novým logem Škoda láká na Kodiaq RS s naftovým motorem o výkonu 176 kW.
Novým logem Škoda láká na Kodiaq RS s naftovým motorem o výkonu 176 kW. | Foto: Škoda Auto

Nové logo má však za úkol především upozornit na premiéru sportovního Kodiaqu RS. Ten jako první Škoda dostane dvoulitrový naftový čtyřválec s dvojitým přeplňováním, výkonem 179 kW a točivým momentem 500 Nm. Motor je standardně spárován s dvouspojkovým automatem a pohonem všech kol. SUV dostane rovněž adaptivní tlumiče, progresivní řízení nebo umělý zesilovač zvuku motoru.

Už v červnu na sebe Kodiaq RS upozornil neobvyklým rekordem. Na Severní smyčce německého Nürburgringu totiž získal nejrychlejší čas mezi SUV se sedmi sedadly. 20,832 km dlouhý okruh obkroužil vůz za volantem s německou závodnicí Sabine Schmitzovou za 9 minut, 29 sekund a 84 setin. Na populární trati se každým rokem objevují nová sportovní auta s cílem vylepšit absolutně nejlepší čas nebo alespoň nejlepší čas ve své kategorii. Absolutním rekordmanem je aktuálně Lamborghini Aventador SVJ s časem 6:44,97.

 

Právě se děje

Další zprávy