Které ojetiny jsou nejspolehlivější a kterým se raději vyhnout? Poradí nový žebříček

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 8. 2021 6:02
Na spolehlivost nových i ojetých aut se zaměřují mnohé statistiky a žebříčky. Jeden takový vydává i britský motoristický magazín What Car?, který se zaměřuje na auta až do pěti let stáří. Primárně jsou tedy objektem jeho zájmu ojetiny, data o nich pak sbírá přímo od majitelů. Letos se zeptal více než 16 tisíc z nich a vyšel mu detailní žebříček toho, která auta jsou nejspolehlivější.
Foto: Shutterstock

Jak pořadí vzniklo?

Žebříček spolehlivosti magazínu What Car? vzniká každoročně již několik let. A to na základě dotazníkového šetření mezi reálnými majiteli, kteří v něm popsali, jestli se svým autem zažili za poslední rok užívání nějaké trable. Pokud ano, pak případně jaké, jak dlouho muselo být auto v servisu a kolik jeho oprava stála. Objevily se tak případy, kdy auto nebylo schopné jízdy přes týden a jeho oprava stála v přepočtu několik desítek tisíc korun, ale i takové, kde se problém povedlo vyřešit ani ne za den a zadarmo. Mimochodem cena opravy a nepojízdnost se do výpočtu celkového hodnocení modelu promítly více než problém samotný, píší britští redaktoři.

Celkem se tak magazínu sešlo přes 16 tisíc odpovědí, což dalo dohromady žebříček 178 modelů od 30 značek s až pětiletým stářím. Problémy byly následně rozděleny do 15 specifických kategorií od problémů s klimatizací nebo karoserií až po poruchy motoru nebo elektrických komponentů. Která auta jsou ve svých segmentech nejlepší a která naopak nejhorší, najdete v přehledu.

 

Právě se děje

Další zprávy