Splněný sen: Fanoušek si vytiskl skutečný Aston Martin

Tomáš Rybecký
14. 8. 2013 11:35
Novozélanďan si tiskne legendární vůz Aston Martin DB4.
Foto: http://www.replicadb4.com

Aston Martin DB4, který byl předchůdcem legendárního vozu DB5 z prvních bondovek, dnes není levná záležitost. Cena za funkční vůz šplhá hodně vysoko přes milion dolarů, takže tento klukovský sen je splnitelný pouze pro velmi málo lidí. Jeden novozélandský nadšenec však našel řešení, jak si tento svůj sen splnit.

Ivan Sentch se jako naprostý nováček v oboru 3D tisku, který s tiskárnou Solidoodle pracuje teprve od letošního ledna, rozhodl "vytisknout" si vlastní Aston Martin DB4 ve skutečné velikosti.

Technologie 3D tisku v poslední době zažívá velký rozmach. Vědci jsou schopni ji využít i k výrobě živých tkání, komiksoví nadšenci snadno získají modely svých oblíbených postav, avšak automobil ve skutečné velikosti ještě nikdo nevytisknul.

Základ pro tisk pochází z webu TurboSquid.com, který obsahuje rozsáhlou databázi 3D kreseb a modelů. Pro úpravy do finální tištěné verze Sentch použil 3DS Max modelovací software od Autodesk.

Výsledek grafické práce pak odeslal do tiskárny Solidoodle, která však nemůže vytvořit velké díly, jako jsou dveře nebo blatníky, takže tisk probíhá po drobných částech, které se následně spojí dohromady. Ani po dokončení samotného tisku tak nebude zcela hotovo, protože vůz se musí zkompletovat, zpevnit tmelem a zbrousit.

Na otázku, proč si vybral právě DB4, Sentch odpovídá, že nejen kvůli vzhledu, ale i čtyřem sedadlům, která přijdou vhod při přepravě jeho dětí. Vůz totiž nebude pouze modelem, ale pod kapotu dostane pohonnou jednotku z Nissanu Skyline GTS z roku 1993. Ten poskytne i zbytek hnací soustavy.

Sentch údajně zvažoval také možnost elektrického pohonu, tato varianta by však byla příliš nákladná a náročná.

 

Právě se děje

Další zprávy