Rychlost supersportů v rodinném balení. Splašená kombi proslavilo Audi, má je i Škoda

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 7. 2019 6:02
Nabídka ostrých hatchbacků a SUV je v současné době široká, naproti tomu sportovní kombi jsou úzce profilovanou skupinou automobilů. Přitom spojení praktické karoserie a silného motoru je na první pohled zajímavou kombinací. V těchto dnech navíc slaví jeden ze symbolů této třídy 25 let od svého vzniku. V galerii si proto můžete připomenout nejen Audi RS2 Avant, ale i některé další "splašené" kombíky z minulosti i současnosti.
Foto: Výrobci

Audi RS2 Avant - Jeden z prvních svého druhu

Jedním ze symbolů světa rychlých kombi je Audi RS2 Avant. Její premiéra proběhla před 25 lety a základem se stala poslední generace modelu 80 s platformou B4. Aby mohlo rychlé kombi vzniknout, daly se čtyři kruhy dohromady s Porsche, jinak by na RS2 (případně i celou řadu RS u Audi, protože právě toto kombi bylo jejím prvním členem) možná nikdy nedošlo. Konec konců právě v Zuffenhausenu u Porsche Audi RS2 Avant vznikalo.

Pod kapotou se objevil přeplňovaný pětiválec s výkonem 232 kW. To dnes není již tak oslnivé číslo, ovšem před čtvrt stoletím šlo o vynikající hodnotu. Síla byla navíc spojena s pohonem všech kol quattro s mezinápravovým samosvorným diferenciálem a ručním řazením. Z 0 na 100 km/h Audi zrychlovalo za 5,4 sekundy, ačkoliv někteří naměřili ještě o šest desetin lepší čas. Britský Autocar dokonce v roce 1995 rozjel RS2 z 0 na 48 km/h za 1,5 sekundy - rychleji než McLaren F1 nebo tehdejší monopost formule 1.

Maximální rychlost byla omezena na 262 km/h. Ačkoliv mělo původně vzniknout jen 2,2 tisíce kusů, konečné číslo se vyšplhalo až necelých 2900 kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy