Špína na autě nejvíc škodí tam, kam nevidíte. Přinášíme zásady jarního mytí

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 3. 2019 15:09
Přivítat jaro čistým autem je pro každého nadšeného motoristu povinnost, vyplatí se ale rozhodně i těm, kteří chtějí, aby jim vůz dobře a dlouhou dobu sloužil. Na co byste při mytí neměli zapomenout? Co je zásadní a existují drobnosti, na které byste se měli zaměřit? A pokud nebudete auto mýt sami, co byste měli požadovat v automyčce? Podívejte se do přehledu.
Foto: Jiří Kaloč

Kde auto umýt?

Možnosti jsou v zásadě tři. Automatická myčka je nejlevnější, nejrychlejší, ale také problematická. Auto nedokáže umýt na obtížně přístupných místech (typicky pod spojlerem na pátých dveřích) a zejména u starších portálových myček hrozí, že jejich znečištěné kartáče poškodí lak vozu. Auta s matnými odstíny ostatně ani do kartáčové myčky obvykle nesmí.

Druhou možností je zaplatit za ruční mytí profíkům, ti vám auto vyčistí o poznání důkladněji. V závislosti na zvoleném programu se podívají i na vnitřek. Cena je pochopitelně vyšší. Celkově se ale jedná o nejpohodlnější řešení pro ty, kteří chtějí svému autu dopřát a nehledí na korunu. Zatímco automatická myčka vyjde na pár set korun, u ručního mytí počítejte spíš s tisícovkou a více.

Třetí možností je umýt si auto vlastníma rukama. Ideálně v mycím boxu, který dnes běžně najdete na parkovištích u supermarketů nebo obchodních center. Mýt si vlastnoručně auto před domem není jen tak. "Mytí motorových vozidel je z pohledu ochrany vod možné jen na vodohospodářsky zabezpečených místech (např. mycí linky, zpevněné plochy opatřené záchytnou jímkou apod.) nebo tam, kde nemůže dojít k úniku závadných látek do vod (zpevněné plochy vyspádované do kanalizace odpadních vod apod.) a nehrozí tudíž ohrožení kvality povrchových nebo podzemních vod," vysvětluje tisková mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová.

V případě, že budete mýt auto jen tak na dvorku na trávě, hrozí pokuta ve výši 20 000 korun. A to jen za porušení zákona. Pokud je navíc mytí vozu zakázáno místní (obecní, nebo krajskou) vyhláškou, můžete zaplatit až 100 000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy