Španělsko dá 100 miliard korun na podporu automobilek. Přispěje i na pořízení aut

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
15. 6. 2020 14:52
Španělská vláda vynaloží 3,75 miliardy eur (100 miliard Kč) na podporu automobilového průmyslu, který těžce zasáhla koronavirová krize. Oznámil to španělský premiér Pedro Sánchez.
Výrobní linka Seatu, ilustrační foto.
Výrobní linka Seatu, ilustrační foto. | Foto: Seat

Součástí balíčku je i přímá podpora na obnovu vozového parku, tedy příspěvek na pořízení nového auta. Podle Sáncheze by se měl zaměřit do velký míry na elektrické automobily. Tak je to v souladu s plány tamní vlády, aby v roce 2040 měly všechny nové vozy v zemi "nulové" emise.

Čistě elektrických modelů přitom v současné době z továren ve Španělsku mnoho nesjíždí, jedná se například o elektrické varianty Opelu Corsa, Peugeotu 2008 a Mercedesu Vito/třídy V, případně o dodávku Nissan e-NV200, jejíž továrna v Barceloně se ale dle úsporného plánu japonské značky má zavírat. Domácí Seat bude svůj chystaný elektrický model el-Born vyrábět v německém Cvikově, elektrický minivůz Mii se dělá ve slovenské Bratislavě.

Kromě přímé podpory přispěje stát i na vývoj a inovace a má rovněž připravit určitou formu daňových úlev. Přesné podrobnosti vláda ještě zveřejní.

Automobilový sektor patří ve Španělsku k nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím. Podílí se zhruba deseti procenty na hrubém domácím produktu (HDP) a zajišťuje kolem dvou milionů pracovních míst, upozorňuje agentura DPA.

Automobilový průmysl se nyní po celém světě potýká s negativními dopady koronavirové krize, která zasáhla výrobní aktivity i poptávku. Španělské automobilce Seat, která je součástí německého koncernu Volkswagen, se v květnu propadl odbyt meziročně o 65 procent.

Automobilky již rovněž počítají s propouštěním ve Španělsku. Největší dopad by mělo mít zmíněné uzavření fabriky Nissanu v Barceloně, což by se mělo pracovně dotknout práce 20 000 lidí.

Sánchez označil nynější situaci v automobilovém průmyslu za kritickou. Prodej nových osobních aut ve Španělsku se v dubnu podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) meziročně propadl o 96,5 procenta na pouhých 4163 vozů. Údaje za květen ACEA zveřejní ve středu.

 

Právě se děje

Další zprávy