Soutěž se nepovedla, viník neznámý. Ministerstvo věří, že třetí tendr na dodávky značek již vyjde

ČTK ČTK
25. 3. 2016 15:10
Ministerstvo dopravy muselo zrušit již dvě výběrová řízení na dodavatele registračních značek. Obě však musely být kvůli chybám v zadávacích podmínkách zrušeny a značky stále dodává společnost Hicon. Přistoupila sice na nižší cenu než dříve, konkurenti však slibovali dodávat ještě levnější značky. Ministr Ťok sice sliboval, že kvůli tomu své podřízené potrestá, nakonec se však ukázalo, že nikdo postižen nebude. Po Velikonocích má být vypsána zcela nová soutěž.
Výběrová řízení na dodavatele registračních značek provázejí již řadu let zmatky.
Výběrová řízení na dodavatele registračních značek provázejí již řadu let zmatky. | Foto: Radek Pecák

Praha - Za nezvládnutou veřejnou zakázku na výrobu registračních značek pro silniční vozidla nikdo na ministerstvu dopravy potrestaný nebude. Informoval o tom mluvčí úřadu Tomáš Neřold. Tendr na registrační značky ministerstvo dopravy v minulosti muselo kvůli chybám opakovaně zrušit.

Před měsícem sliboval ministr dopravy Dan Ťok důkladně prošetřit, proč ministerští úředníci v zakázce opět selhali.

"Vyvodím personální důsledky a chci vědět, jestli šlo o neschopnost lidí, nebo zlý úmysl. Zanalyzujeme, co bylo špatně," řekl koncem února Ťok. Nyní úřad podle Neřolda připouští, že potrestat konkrétní viníky ať už z úmyslného nebo neúmyslného pochybení nebude jednoduché.

Tabulky pro registrační značky, označované jako SPZ, dlouhodobě dodává státu jediný dodavatel, kterým je společnost Hicon. Ta má s ministerstvem dopravy smlouvu od roku 2001, kdy správa značek na úřad přešla z ministerstva vnitra. Současný tendr na nového dodavatele je už druhým neúspěšným pokusem ministerstva o zadání zakázky v otevřené soutěži.

Předchozí veřejné řízení zadané ještě Ťokovým předchůdcem Antonínem Prachařem zrušil nynější šéf resortu dopravy kvůli chybám v zadávacích podmínkách začátkem loňského roku. Následně se domluvil se společností Hicon na snížení cen nejběžnějších registračních značek ze 108 korun na 77 Kč za kus.

Následnou soutěž vypsanou loni v říjnu ale muselo ministerstvo zrušit z podobných důvodů přesto, že požadované ceny jednotlivých uchazečů byly pro stát mnohem výhodnější než ceny současné. Například jen u nejběžnější značky pro osobní automobily požadoval podle serveru iDnes nejlevnější z uchazečů, společnost Eltodo, 48 korun za jednu tabulku.

Nový, v pořadí třetí tendr by podle Neřolda mohl být zahájen krátce po Velikonocích, kdy úřad plánuje ve Věstníku veřejných zakázek vydat předběžné informace k zakázce. Ročně ministerstvo dopravy odebírá zhruba 1,2 milionu tabulek. Jejich hodnotu úřad v předchozím tendru odhadoval na 105 milionů korun, Eltodo v posledním zrušeném tendru nabízelo za roční dodávku 60 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy