Soupeř pro Yetiho omladil. Opel Mokka X si vypůjčil moderní techniku z nové Astry

Ondřej Běhal
5. 2. 2016 15:03
Opel ukázal modernizované provedení kompaktního SUV Mokka, které od toho současného odliší písmenem X za názvem modelu. Jím se budou označovat i další poloterénní auta značky Opel. Kromě omlazeného vzhledu dostane nový Opel Mokka také nový benzinový motor, který bude k dispozici i s pohonem všech kol. Světovou premiéru absolvuje Opel Mokka X začátkem března na ženevském autosalonu, v Česku se bude prodávat od října.
Opel Mokka X lze od předchozí verze rozeznat třeba podle světelného podpisu.
Opel Mokka X lze od předchozí verze rozeznat třeba podle světelného podpisu. | Foto: Opel

Opel Mokka patří mezi menší poloterénní vozy označované jako SUV a tím pádem bojuje o přízeň Čechů například s modely Škoda Yeti a Dacia Duster. Jejich obliby nedosahuje, jak se můžete přesvědčit v lednovém žebříčku nejčastěji registrovaných nových aut, což se pokusí změnit modernizované provedení, k němuž Opel zveřejnil první informace.

Foto: Opel

Novinka se bude označovat jako Opel Mokka X a písmeno "X" se do budoucna stane u Opelu poznávacím znamením všech SUV a crossoverů, tedy aut, která se tváří jako terénní. Není to úplně originální, písmenem X označuje svá SUV třeba BMW.

Facelift neboli změna vnějšího designu není moc zásadní, u lépe vybavených verzí bude zřetelnější díky novému světelnému podpisu. Ten za příplatek vytvoří vpředu i vzadu čím dál populárnější LED světlomety.

Mokka a konkurenti

Současný Opel Mokka se v Česku prodává od 374 900 korun. Jde o relativně příznivou základní cenu v kategorii SUV nižší střední třídy, jenže Opelu konkuruje i řada o něco kratších vozů z čím dál populárnější třídy malých SUV.

Navíc má v Česku dva velmi těžké podobně velké soupeře v podobě Škody Yeti a Dacie Duster, dvou nejpopulárnějších SUV bez ohledu na velikost. Porovnání těchto tří aut si prohlédněte zde

Jde o prvek vypůjčený od nové generace Opelu Astra. Od svého modernějšího sourozence si toho Mokka bere mnohem víc - výkonný benzinový turbomotor 1.4 DIT/112 kW, který bude v jejím případě k dispozici i s pohonem všech kol (základní verze žene vpřed pouze přední náprava). Dále Mokka X od nové Astry přebírá celou řadu asistenčních systémů, které řidiče varují před srážkou s jiným autem, udržují za něj jízdní pruh nebo mu třeba čtou dopravní značky, kdyby nedával pozor.

Foto: Opel

Nový Opel Mokka X se veřejnosti poprvé představí na březnovém autosalonu v Ženevě začátkem března, na český trh dorazí v říjnu. Stále větší podíl SUV s kávovým jménem se vyrábí v Evropě, konkrétně ve Španělsku, část produkce se však dováží také z Koreje.

 

Právě se děje

Další zprávy