Lada už není socialistické auto. Prozkoumali jsme kombi Vesta SW, které míří proti Octavii a Loganu

Provedení Cross je vizuálně atraktivní nejen oranžovým lakem karosérie, ale také plastovým obložením karosérie.
Lada Vesta se s karosérií sedan stala symbolem výrazné změny ve směřování ruské automobilky. S vývojem vozu kompletně pomáhal Renault, který v alianci s Nissanem Ladu, potažmo AvtoVAZ, který vozy Lada vyrábí, vlastní. Loni zhruba v polovině roku sedan doplnilo praktické kombi SW. To se letos na jaře začne prodávat i v některých evropských státech, mezi kterými nechybí Německo a Rakousko.
Poznávacím prvkem Vesty je stylizace prvků karosérie do písmene X. To vtiskl kompaktnímu modelu designér Steve Mattin, který dříve pracoval třeba pro Volvo. Nutno podotknout, že vozu sluší i na první pohled spíše kontroverzně vypadající prolisy na bocích karosérie.
Prolis v zadní části je poměrně výrazný.
Kromě bočních prolisů je výrazné písmeno viditelné i v přední části, kde jsou světla, maska chladiče a nasávací otvory ve spodní části nárazníku ohraničeny chromovanou linii a dohromady opět tvoří motiv písmene X. Na něco podobného sází u svých nových automobilů také Mitsubishi, ruský výrobce ale tento prvek představil o něco dříve než Japonci. Mimochodem, auto v bílé barvě je klasickou Vestou SW, tento oranžový exemplář je v terénní úpravě Cross.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 1. 2018 7:20
Automobily Lada se nikdy nedokázaly úplně zbavit nálepky "toho vozu ze Sovětského svazu". Částečně to je pochopitelné, off-road 4x4 (dříve Niva) má původ hluboko v minulém století a ještě nedávno se vyráběla poslední evoluce kultovního Žigulíku. Ani pokusy o moderní Lady nebyly vždy úspěšné, Kalina, Priora nebo Granta sice mají nízkou cenu a poměrně bohatou výbavu, standardů aut z Evropy či Asie ale nedosahují. Změnu by v tomto ohledu měla představovat Vesta. Sedan a nově také kombi, vyvinuté pod taktovkou Renaultu. A zatímco tříprostorová karosérie se na vybraných evropských trzích již nějakou dobu prodává, kombi SW teprve do prodeje vstoupí. My jsme ho v předstihu prozkoumali ve Vídni.

V první části galerie najdete představení a naše dojmy z Lady Vesta SW. Ve druhé části jsme připravili stručný přehled nejdůležitějších konkurentů. Podrobnější informace o nich najdete pod tímto odkazem.

 

Právě se děje

Další zprávy