Na Slovensku se bude stavět další elektromobil. Peugeot začne vyrábět elektrickou 208

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
25. 2. 2019 15:38
Slovenský závod francouzské automobilky PSA začne vyrábět i elektrická vozidla. Továrna se sídlem v Trnavě na západě Slovenska to dnes oznámila u příležitosti zahájení produkce nové generace modelu Peugeot 208, který bude zákazníkům k dispozici i v elektrické verzi.
Nový Peugeot 208 se bude vyrábět i jako elektromobil.
Nový Peugeot 208 se bude vyrábět i jako elektromobil. | Foto: Peugeot

"První vozidla s identitou nového modelu Peugeot 208 se ke klientům dostanou ve druhé polovině roku 2019. V Trnavě poprvé začne i výroba plně elektrických vozidel s nulovými emisemi oxidu uhličitého," uvedl v tiskové zprávě mluvčí slovenské divize skupiny PSA Peter Švec. Nový model bude mít světovou premiéru na nadcházejícím autosalonu v Ženevě.

Nová 208 využívá modulární platformu CMP, která zvládne zástavbu různých motorů, tedy nejen spalovacího, ale také elektromotoru. Baterie jsou uloženy pod podlahou a nezabírají prostor v kufru. Podle metodiky WLTP auto zvládne ujet na jedno nabití 340 kilometrů.

Peugeot e-208 bude v nabídce hned od uvedení vozu na trh, elektromotor vygeneruje výkon 100 kW (136 k) a točivý moment 260 Nm. Nový Peugeot e-208 nabízí tři režimy řízení (eko, normal a sport) a dva režimy brzdění - mírný a vyšší, při kterém vůz lépe rekuperuje energii.

Kromě dosavadního modelu vozu Peugeot 208 PSA na Slovensku montuje také vozidla Citroën C3, která se na loňské produkci továrny podílela více než dvěma třetinami. Z linek závodu PSA loni sjelo rekordních 352 007 aut, což meziročně představuje nárůst o 5,1 procenta.

Vozidla s elektrickým pohonem už několik let montuje na Slovensku továrna německé automobilky Volkswagen. Své závody mají v zemi pod Tatrami také automobilky Kia a Jaguar Land Rover. Loni Slovensko potvrdilo pozici největšího výrobce automobilů v přepočtu na obyvatele. Automobilový průmysl je jedním z tahounů exportně orientované slovenské ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy