Slovensko nechce být jen montovnou. Podle ministra by se mělo zaměřit i na vývoj aut

ČTK ČTK
27. 1. 2020 10:51
Slovensko se do budoucna hodlá více soustředit na vývoj automobilů, aby si udrželo konkurenceschopnost. V rozhovoru s agenturou DPA to řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Automobilový průmysl je hlavním tahounem slovenské ekonomiky, země je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě.
Výroba ve slovenském závodě automobilky Volkswagen.
Výroba ve slovenském závodě automobilky Volkswagen. | Foto: Volkswagen

"Nechceme být považováni jen za lokalitu, kde se montují součástky. Chceme být pokládáni rovněž za lokalitu, kde se činí rozhodnutí a kde se přemýšlí o tom, jak má vypadat auto budoucnosti," cituje DPA ministra.

Slovensko by proto chtělo pozměnit strukturu svého automobilového průmyslu, který se nyní opírá především o výrobu. "Chceme se více zaměřit na výzkum a vývoj," řekl Lajčák na okraj Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu.

Výroba automobilů na Slovensku v loňském roce vystoupila nový na rekord. Celkem se vyrobilo přes 1,1 milionu aut proti 1,09 milionu v roce předchozím. Země si tak v přepočtu na obyvatele udržela postavení světové jedničky v produkci aut. Své závody mají v zemi pod Tatrami automobilky Jaguar Land Rover, Kia Motors, Volkswagen a skupina PSA.

Lajčák uvedl, že plánovaná nová továrna automobilky Volkswagen v Turecku nebude mít pro Slovensko žádné důsledky. "Nic tím neztratíme. Jsme s přítomností Volkswagenu na Slovensku velmi spokojení," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy