Slovensko má superauto Praga. Za 98 tisíc eur

Tomáš Rybecký
20. 12. 2012 13:35
Slovensko-český výrobce závodních aut Praga Cars předvedl nový model Praga R1
Foto: Aktuálně.cz

Po spolupráci mezi obchodníkem se zbraněmi Praga-Export a slovenským týmem Race4Slovakia na závodním voze K-1 Attack R4, navrženým slovenskou firmou K-1 Engineering, vloni vznikl společný projekt Praga Cars. Nová firma už tehdy předvedla zmenšenou maketu nového vozu R1. Nyní se sportovní kupé stalo skutečností. K pronájmu pro svezení po Slovakia Ringu už jsou k dispozici dva tyto vozy. Pořizovací cena ručně vyráběného automobilu bude 98 000 eur.

Praga R1 má být relativně levně provozovatelným sportovním prototypem závodního auta pro začínající závodníky. Vůz má skořepinu a karoserii vyrobené z uhlíkových kompozitů. Povinná bezpečnostní výbava podle předpisů FIA zahrnuje například zabudované bezpečnostní nádrže ATL nebo samočinný hasicí systém OMP a šestibodové bezpečnostní pásy.

Vůz s karoserií kupé je přes 4 metry dlouhý pohání čtyřválec 2,0 l 16V od Renault Sport Technologies o výkonu 210 k při 7500/min. Motor se používá i ve formuli Renault 2,0. O přenos výkonu na vozovku se stará šestirychlostní převodovka se sekvenčním řazením a pneumatickým ovládáním kombinovaná se samosvorným diferenciálem.

Vůz, určený pro volnou kategorii LMP-Free, je možné, stejně jako některé prototypy Radical, homologovat pro běžný provoz. Nespadá do kategorií LMP1 ani LMP2 používaných ve vytrvalostních závodech, takže jeho hmotnost může být pouhých 590 kg. Díky jedinečné výkonové hmotnosti 356 k/t dosahuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,7 s.

 

Právě se děje

Další zprávy