Slováci prodlouží dotaci 5000 eur na elektromobil. Letos nenašli dostatek zájemců

ČTK ČTK
24. 11. 2017 15:39
Slovensko prodlouží program poskytování dotací na nákup elektromobilů a hybridních vozů, který se po roce od jeho zahájení podařilo vyčerpat jen z necelé poloviny.
Malý elektromobil Volkswagen e-Up!
Malý elektromobil Volkswagen e-Up! | Foto: Radek Pecák

Stát a svaz automobilového průmyslu loni vyčlenily na podporu rozšíření elektromobilů na Slovensku 5,22 milionu eur (133 milionů korun), což vystačí na dotace pro více než tisícovku vozidel. Zájemci o dotace dosud přihlásili do programu ovšem jen zhruba 460 vozidel, tedy necelou polovinu plánovaného počtu. Většinou šlo o firmy. Pokračování projektu i v příštím roce oznámil prezident svazu automobilového průmyslu Slovenska Juraj Sinay.

"Akce bude pokračovat, těší nás to. Bude podepsán dodatek k původní smlouvě," řekl novinářům Sinay. Projekt, který měl původně skončit v závěru letošního roku, bude prodloužen do konce prvního pololetí roku 2018.

Příspěvek na nový automobil pouze s elektrickým pohonem činí 5000 eur (127 500 korun), u plug-in hybridů to je 3000 eur (76 500 Kč). Dotaci nedostanou žadatelé najednou, ale v průběhu zhruba dvou let od registrace vozu.

Slovensko je největším výrobcem automobilů v přepočtu na obyvatele. Elektromobily v zemi vyrábí továrna německé automobilky Volkswagen, a to model malého městského vozidla Volkswagen e-up!. Většinu z loňské produkce závodu ale tvořila sportovně-užitková vozidla. Elektromobily bude ve svém závodě v Trnavě na západním Slovensku vyrábět také francouzská automobilka PSA.

Zájem o elektromobily, které jsou výrazně dražší než auta na konvenční pohon, byl na Slovensku v minulosti nízký. Před zavedením dotací se v zemi prodaly obvykle jen desítky elektromobilů nebo hybridních vozů ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy