Sliby neplatí, na dálnici D1 přibyla další omezení

Radek Pecák Radek Pecák
3. 12. 2013 11:59
ŘSD v létě slibovalo plynulý průjezd D1 rychlostí 130 km/h, teď rychlost omezuje.
Omezení jsou před prudkými zatáčkami.
Omezení jsou před prudkými zatáčkami. | Foto: Radek Pecák

Praha - Možnost nastavit si na tempomatu rychlost 130 kilometrů v hodině a projet tak plynule celý úsek dálnice D1 z Prahy do Brna opět padá. A to i přesto, že takovou možnost ještě v létě sliboval bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic David Čermák.

Silničáři totiž v těchto dnech na čtyřech úsecích instalují přenosné dopravní značky omezující maximální rychlost na 110 kilometrů v hodině. Je to v částech úseků, kde od jara do nedávné doby probíhaly práce na rekonstrukci dálnice.

"V současné době jsou na D1 tři úseky se sníženou rychlostí na 110 kilometrů v hodině," sdělil online deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. "A připravuje se ještě čtvrtý," dodal.

Vždy se jedná o kratší, maximálně několikakilometrové úseky. "Je to opatření kvůli bezpečnosti. Omezení je v úsecích, kde jsou například příliš ostré zatáčky a navíc se během dosavadní etapy modernizace nestačila odpovídajícím způsobem dodělat krajnice, případně středový pás," vysvětluje Novák. Jeden z nich je například na kilometru 75,5 ve směru na Brno před poměrně ostrou pravotočivou zatáčkou, která je navíc v klesání.

Původně, podle slov tehdejšího ředitele Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka, se již měsíc mělo jezdit po celé téměř dvě stě kilometrů dlouhé trase opět tradičních 130 kilometrů v hodině. "Na dálnici se (v zimním období) vrátí na všech úsecích normální režim, tedy se bude opět jezdit 130. Stavební firmy se od listopadu do března z dálnice stáhnou. Je to nutné i kvůli zimní údržbě," řekl Čermák v srpnovém rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ve skutečnosti ale řada oprav skončila teprve před několika dny a v úseku od 44. do 80. kilometru budou dokonce stavební dělníci pracovat až do Vánoc. Tudíž je tam stále omezení na 80 kilometrů v hodině. Eurovia zde pracuje na rekonstrukci kanalizace a středových svodidel. Delší dobu na provedení prací zdůvodňuje pozdějším začátkem svého působení na dálnici a také řadou víceprací, které bylo a je nutné udělat.

Trvalá omezení v plánu nejsou

Dva úseky s novým omezením rychlosti na 110 km/h se nacházejí mezi sjezdy 66 a 75, další je mezi 104. a 112. kilometrem a poslední u Velké Bíteše.

Mluvčí Novák ujišťuje, že omezení definitivně zmizí, až bude dálnice v těchto místech kompletně zmodernizována. "Trvalá omezení rychlosti ani v ostrých zatáčkách, ani u sjezdů a nájezdů na D1 nejsou plánována," říká.

V pondělí naopak skončilo omezení v úseku číslo 21, tedy mezi kilometry 152 a 162. Naplno se zde pracovalo na rozšíření krajnice v pruhu ve směru na Prahu až v posledních týdnech.

Ředitelství silnic a dálnic tam během léta a podzimu vedlo řadu složitých jednání se stavební firmou OHL ŽS. Ta si stěžovala na nevyhovující technický stav krajnic a žádala zvýšení rozpočtu o vícepráce spojené se zabezpečením nosnosti krajů vozovky. Práce byly dokonce několikrát přerušeny.

Dohoda o dokončení této části zakázky byla uzavřena až v polovině října, kdy ŘSD firmě navýšilo rozpočet o deset milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy