Slibují nemožné: Autosedačkám pro děti od narození do šesté třídy se v testu nedařilo

Martin Přibyl Martin Přibyl
1. 11. 2021 6:03
Německý a rakouský autoklub zveřejnily výsledky pravidelného testu dětských autosedaček. Tentokrát se zaměřily i na sedačky, které mají vyhovět dětem od první cesty z porodnice až po cestu do školy ve dvanácti letech, tedy takzvané rostoucí modely. Dopadly tak, jak to s kompromisními řešeními bývá. Na výsledky se podívejte na následujících snímcích.
Foto: ADAC

Jak se testuje?

Německý autoklub ADAC a rakouský ÖAMTC autosedačky zkouší s ohledem na klíčový parametr bezpečnosti, pohodlí dítěte, snadnost instalace a pak také na snadnost údržby (čištění) a obsah nebezpečných látek v jejich čalounění. Testy od nich test přebírá i český spotřebitelský magazín dTest.

Poslední dva parametry přitom nevstupují do bodového hodnocení, ale pokud se v potahu objeví nadlimitní množství škodlivin, autosedačka v testu automaticky propadne. Aktuálně se to stalo výrobku značky Osann.

Bezpečnost se hodnotí při simulovaném nárazu. Sedačky se upevňují do skeletu karoserie Volkswagenu Polo, která je na speciálních kolejnicích razantně zastavena se stejným zpomalením, které by odpovídalo čelnímu nárazu při 64 km/h. Provádí se i boční náraz v padesátce.

Jednotlivým kritériím se pak přiřazují známky a do celkového hodnocení vstupují s různou váhou. Nejbezpečnější, nejlépe nainstalovatelná a pro dítě nejpohodlnější sedačka musí mít co nejnižší známku. 

Na hodnocení sedaček se můžete podívat na dalších snímcích. Podrobné výsledky (včetně starších ročníků) se v němčině dají nalézt zde.

 

Právě se děje

Další zprávy