Skříňka zapalování u vozů GM může za nejméně 50 mrtvých

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
27. 1. 2015 9:09
Automobilka General Motors bude muset na odškodnění vyplatit stovky milionů dolarů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Detroit - Už na nejméně padesát se vyšplhal doložený počet obětí nehod, které v USA způsobila skříňka zapalování ve vozech koncernu General Motors.

Přiznal to právník Kenneth Feinberg, který má na starosti program GM pro odškodnění obětí těchto nehod. Závada vedla v loňském roce k masivnímu svolávání některých vozidel GM.

Feinberg uvedl, že doposud obdržel 338 žádostí o odškodnění za úmrtí a 2730 žádostí o odškodnění za zranění. Dodal, že nárok na odškodné zatím shledal pouze u 50 úmrtí a 75 zranění. Žádosti bude přijímat do konce ledna.

Automobilka si na odškodnění připravila celkem 400 milionů dolarů. Později však připustila, že náklady by se mohly vyšplhat až na 600 milionů dolarů (téměř 15 miliard Kč). Odškodné za každé úmrtí činí nejméně milion dolarů (zhruba 25 milionů Kč).

Firma mlčela třináct let

Závadné přepínače u zapalování se za určitých okolností mohly samovolně přesunout ze zapnuté polohy do vypnuté, což zastavilo motor a vyřadilo většinu systémů napájených elektřinou, včetně posilovače řízení, posilovače brzd a airbagů. Řidiči pak vůz s vypnutými motory mohli přestat ovládat a mohli havarovat.

Problémy měly nastat zejména tehdy, pokud řidiči přidali na kroužek ke klíči do zapalování další klíče či těžké přívěsky a vůz vjel na terénní nerovnost. Potom se zapalování nezávisle na vůli řidiče mohlo vypnout.

Firma se kvůli tomuto problému stala terčem ostré kritiky. Ukázalo se totiž, že GM se o potížích s přepínačem dozvěděla už v roce 2001, ale se svoláváním vozů k opravě začala až loni v únoru, tedy po třinácti letech.

 

Právě se děje

Další zprávy