Škola ohleduplnosti: Deset věcí, kterými se navzájem štvou řidiči a cyklisté

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 8. 2019 6:03
Šofér a cyklista spolu častou vedou souboj o to, kdo bude v práci rychleji, o to, komu bude patřit silnice. Nejzákladnějším pravidlem společného soužití na pozemních komunikacích je ale to, aby se navzájem respektovali a byli si vědomi zranitelnosti jednoho i slepých úhlů druhého. Bez dobrých způsobů to ale nepůjde. V deseti bodech přinášíme základní prohřešky proti pravidlům slušného silničního vychování.
Milujeme jízdu na kole - dveře | Video: ŠKODA Česká republika

7. Nedostatečná pozornost při otevírání dveří

Zastavili jste u kraje silnice a potřebujete vystoupit? Nezapomínejte zkontrolovat zrcátka. Poučka z autoškoly vás neochrání jen před nepříjemným střetem s projíždějícím autem, ale i cyklistou. Šofér by měl ideálně auto opouštět jako poslední - pohledem do zrcátek by měl zkontrolovat, jestli je okolí dostatečně bezpečné i proto, aby dveře otevřeli také pasažéři. A to nejen ti vystupující do vozovky - cyklostezky mohou být vedeny i po chodníku!

Cyklista by měl být také při objíždění zaparkovaných aut (zejména těch, která zastavila před chvilkou) obezřetný. Spoléhat na chování druhé strany se nevyplácí.

Následky nevhodného otevření dveří ukazuje video, které si pro svůj web welovecycling.com (zabývá se mimo jiné bezpečností cyklistů v silničním provozu) nechala udělat automobilka Škoda Auto.

 

Právě se děje

Další zprávy