Škola ohleduplnosti: Deset věcí, kterými se navzájem štvou řidiči a cyklisté

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 8. 2019 6:03
Šofér a cyklista spolu častou vedou souboj o to, kdo bude v práci rychleji, o to, komu bude patřit silnice. Nejzákladnějším pravidlem společného soužití na pozemních komunikacích je ale to, aby se navzájem respektovali a byli si vědomi zranitelnosti jednoho i slepých úhlů druhého. Bez dobrých způsobů to ale nepůjde. V deseti bodech přinášíme základní prohřešky proti pravidlům slušného silničního vychování.
Foto: Jakub Plíhal

6. Parkování a jízda ve vyhrazených cyklopruzích

Cyklista sice podle zákona musí využít svůj vyhrazený cyklopruh, ostatní mu to ale nesmí znemožnit. Řidiči si často o vyhrazený pruh pro kola rozšiřují silnici na dva jízdní pruhy (třeba na Štefánikově mostě v Praze), jinde v něm dokonce rovnou parkují. Policie takové chování může pokutovat.

Pozor jen na rozdíl mezi vyhrazeným cyklopruhem - bývá oddělen bílou čarou a vyznačen je znaky kola v červeném poli - a tzv. cyklopiktogramy. Ve druhém případě se jedná o symbol kola doplněný dvojicí šipek. Cyklopiktogramy jen cyklistovi vyznačují vedení význačných tras, případě ho upozorňují na správnou jízdu, nejedná se o pruh vyhrazený pro jízdní kola a auta v něm normálně mohou jezdit.

 

Právě se děje

Další zprávy