Máme podrobná data o dovážených ojetinách: každá pátá je Škodovka

Martin Přibyl Martin Přibyl
27. 9. 2018 14:20
Počet ojetin dovezených do ČR se za první pololetí roku 2018 zvedl o desetinu. Neustále přitom roste podíl škodovek. Jaké modely Češi nejraději tahají domů?

Seriál o českém trhu s ojetými vozy (první díl). Jaká auta si Češi nejraději kupují v bazarech? Jaká dovážejí ze zahraničí? Jak se na tom všem projevila aféra Dieselgate a do jakých modelů má smysl investovat s ohledem na zůstatkovou hodnotu? Ve spolupráci se společností Cebia a s využitím dat Svazu dovozců automobilů mapujeme situaci na českém trhu s ojetinami.

V prvním díle se budeme věnovat autům, která Češi hledají za hranicemi. Trend rostoucích dovozů ojetin začal již krátce po skončení finanční krize v roce 2015 a v prvním pololetí roku 2018 se jen potvrdil. Meziročně totiž počet dovážených aut poskočil vzhůru o necelých deset procent. Každé druhé je přitom starší deseti let. O jaká auta je mezi Čechy největší zájem? Resp. jaké vozy jsou kvůli tomu nejvíce v hledáčku podvodníků se stočenými tachometry?  

Mezi Škodovkami RS jsou tři generace octavie a dvě fabie.
Mezi Škodovkami RS jsou tři generace octavie a dvě fabie. | Foto: Škoda Auto

Škodovky nebo prémiovky

Dostupný servis, všeobecná známost, prostorný interiér a domácí značka. Hlavně z těchto důvodů se Češi do zahraničí nejčastěji vydávají pro škodovky. Vozy mladoboleslavské automobilky tvoří více než pětinu všech dovážených ojetin. Velký zájem je i o technicky spřízněné volkswageny, které představují téměř 17 % všech dovozů.

Šestici nejoblíbenějších dovážených značek doplňuje třetí Ford, čtvrté BMW, pátý Peugeot a šesté Audi. Těchto šest celkově představuje téměř 60 % dovážených ojetin. Nutno podotknout, že zatímco čísla u Fordu a Peugeotu klesají, německé prémiové značky naopak rostou.

 

Právě se děje

Další zprávy