Škodovky dostanou nové interiéry. Prvním autem, ve kterém se představí, bude Scala

Eva Srpová Eva Srpová
7. 11. 2018 8:46
Mladoboleslavská automobilka informuje o novém konceptu interiérů, kterému bude dominovat centrální displej, podle Škody Auto prý největší ve třídě. Prvním autem, které ho dostane, bude Scala. Nástupce Rapidu Spaceback se oficiálně představí v prosinci v Tel Avivu, vyrábět se začne začátkem příštího roku.
Foto: Škoda Auto

První skica interiéru nové Scaly ukazuje několik zajímavostí. Škoda pracuje na plošné modernizaci infotainmentu. Vedle funkčnosti konektivity je ale podstatné i to, jak technika vypadá, a právě u nejbližší novinky mladoboleslavské automobilky dojde k radikálnějším změnám.

Centrální displej multimediálního rozhraní je umístěný vysoko na palubní desce, aby na něj řidič dobře viděl. Design se inspiroval u konkurenčních vozů, které rovněž aplikují "volně stojící" displeje.

Podle Škody bude tento "virtuální kokpit" největší ve třídě. Pod displejem designéři navrhli opěrku pod ruku, aby dotykové ovládání bylo co nejkomfortnější. Dotykový displej nižšího řádu má úhlopříčku 9,2 palce, ale virtuální kokpit s pěti různými typy zobrazení nabídne úhlopříčku 10,25 palce.

Výrazné dekory na přístrojové desce a ve výplních dveří mají novou, specifickou úpravu, která má napodobit "krystalickou strukturu", uvádí se v tiskové zprávě automobilky ke zveřejnění první skici. Jde o detail, který bude od této chvíle pro škodovky typický.

Výrobce také rozšiřuje služby Škoda Connect a Scalu bude možné zamknout nebo odemknout, aktualizovat software nebo mapy v navigaci pomocí mobilního telefonu.

Ačkoli Scala stojí na platformě, kterou využívá i například menší VW Polo, rozvor je maximálně natažený (2649 mm). I proto má nabídnout velkorysý prostor v interiéru. Škoda Auto uvádí, že na kolena pasažérů sedících vzadu je tu stejně místa jako ve větší Octavii. S objemem kufru 467 litrů se rovněž zařadí mezi vozy s nejprostornějším zavazadelníkem ve své automobilové třídě.

Oficiální premiéra Scaly se uskuteční v Tel Avivu 6. prosince. Výroba se naplno rozběhne už začátkem příštího roku. Automobilku čeká zásadní rok, uvede hned několik modelů, například elektrické Citigo, hybridní Superb, má se odhalit nová generace Octavie a také nové malé SUV.

Souhrnné portfolio modelů značky Škoda najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy