Škodovka spustila lavinu. Pronájmy aut nabídnou další značky

Radek Pecák Radek Pecák
28. 6. 2014 13:41
Operativní leasing od největší tuzemské automobilky zatím využilo přes 220 lidí. Zájem je hlavně o octavie.
Na operativní leasing už letos.
Na operativní leasing už letos. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dlouhodobý pronájem aut místo jejich nákupu začnou lidem v Česku brzy nabízet další automobilky. Škodovku, která spustila operativní leasing na své nové vozy pro soukromé osoby začátkem června, budou brzy následovat například Nissan, Kia, Peugeot či Opel. Nabídku rozšíří i Mercedes.

„Ke konci minulého týdne evidujeme 220 uzavřených smluv,“ řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí automobilky Vítězslav Pelc. Firmu to potěšilo zejména proto, že ještě nespustila marketingovou propagaci této novinky.

Společnost Škoda Auto přitom nebyla první, kdo tuto formu užívání auta začal soukromým osobám v Česku nabízet. Některé automobilky v tichosti nabízely operativní leasing již loni - příliš ho ale nepropagovaly, protože neevidovaly zájem. Jde například o značky Mercedes-Benz, Renault, Dacia či Citroën.

Právě Škoda může být tím, kdo díky své tuzemské síle dokáže operativní leasing v Česku zpopularizovat i pro soukromé osoby. Dosud totiž tuto možnost využívaly především firmy.

Jsme připraveni reagovat

„Již druhým rokem nabízíme klientům značkový operativní leasing, ale prozatím jsme neregistrovali relevantní poptávku ze strany privátních osob,“ říká tuzemská mluvčí značky Citroën Lenka Martinová.

„Pokud by se takové očekávání vytvořilo, budeme připraveni na to reagovat. Určitě bychom zúročili naše zkušenosti se střednědobými pronájmy, které zabezpečujeme v rámci zaměstnaneckého programu výrobního závodu TPCA v Kolíně,“ dodává Martinová.

V tuzemské centrále značky Mercedes-Benz jsou přesvědčeni, že operatovní leasing bude hrát na trhu s novými auty stále větší roli. „Pro mnoho zákazníků již není důležitý pocit vlastnictví automobilu, ale do popředí se dostává finanční otázka, tedy celkové měsíční náklady na provoz vozidla,“ vysvětluje mluvčí Jan Kuhn.

Mercedes již od loňska prostřednictvím své společnosti Mercedes-Benz Financial Services nabízí operativní leasing pro nejmenší modely značky, tedy vozy řad A a B. Letos bude možné si takto pořídit jakýkoli automobil s trojcípou hvězdou na kapotě. Splátka operativního leasingu na vůz Mercedes-Benz třídy A například činí 9998 korun. Je tedy zhruba o 1600 korun dražší, než kolik stojí Škodou nabízený model Octavia Combi s dieselovým motorem.

Kia, Opel, Peugeot i Nissan

Další značky pak operativní leasing spustí ještě letos. „Projekt, který chceme představit veřejnosti, se bude týkat celé modelové řady značky Kia. Již letos v létě plánujeme jeho spouštění zatím pro modely cee´d, Sportage a Carens,“ říká mluvčí automobilky Kia Kateřina Jouglíčková.

Opel nabídne všechny osobních automobilů, které značka v Česku prodává. "Spuštění se předpokládá ještě letos," říká mluvčí Opelu Martin Hejral.

Podobně jsou na tom automobilky Peugeot a Nissan.

Naopak další důležité značky, například Volkswagen či Ford, zatím o této aktivitě neuvažují.

 

Právě se děje

Další zprávy