Škodovka zvýšila investice o polovinu, chystá ofenzivu

Radek Pecák Radek Pecák
20. 3. 2013 10:32
Společnost Škoda Auto hlásí prodejní rekord, provozní zisk ale klesl
Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - Rekordních 939 200 aut vloni prodala společnost Škoda Auto, meziročně tak zvýšila prodej o 6,8 procenta. Prodeje se v roce 2012 zvýšily na všech trzích s výjimkou západní Evropy.

Tržby automobilky vzrostly meziročně o 1,7 procenta na 10,44 miliardy eur (zhruba 267 miliard korun), provozní zisk však klesl o 4,1 procenta na 712 milionů eur (18,2 miliardy korun).

Výrazně - o 46 procent - se oproti předchozímu roku zvýšily investice. Škoda investovala zhruba 21 miliard korun, zejména do vybudování nových kapacit a přípravy nových produktů.

"Letos uvedeme na trh osm nových modelů. Čtyřikrát to bude nová octavia: jako limuzína, kombi, kombi 4x4 a RS," vypočítal ve středu na výroční tiskové konferenci šéf automobilky Winfried Vahland.

V létě má následovat zcela přepracovaný superb ve verzích limuzína a kombi, dále se odehraje premiéra nového rapidu spaceback. "Ještě letos také bude k vidění nový yeti," sdělil Vahland. 

Prozradil také, že v následujících letech rozšíří Škoda své modelové portfolio také o nové větší SUV.

Kromě rozšíření výrobních kapacit v Mladé Boleslavi a Kvasinách Škoda začala stavět nové zkušební centrum motorů a převodovek a nyní se chystá rozšíření designového centra. Hotovo má být v roce 2016.

Společnosti se v roce 2012 podařilo snížit výrobní náklady, náklady na marketing však rostly. Podíl provozního zisku na tržbách se snížil na 6,8 procenta ze 7,2 procenta v předchozím roce.

Nejprodávanějším modelem značky je Octavia, která loni zvýšila odbyt o šest procent na 409 600 aut. Největší nárůst byl u modelu Yeti, bylo to 24,3 procenta na 87 400 aut. Nového modelu Rapid se vloni prodalo 24 700 kusů, malého vozu Citigo 30 000. Naopak pokles o 9,9 procenta zaznamenal model Fabia a o 6,5 procenta vůz Superb.

Letos Škoda očekává slabší první čtvrtletí a možná i pololetí. "Očekáváme ale, že se karta zase obrátí, jakmile bude k dispozici plný objem výroby modelů Octavia a Rapid Spaceback. Z hlediska celoročního výhledu prodejů jsme optimističtí," řekl rovněž Vahland.

 

Právě se děje

Další zprávy