Škoda Auto dostala pokutu za kartel, úřad ji nezveřejnil

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 28. 5. 2015 19:29
Jednotliví prodejci nových vozů Škoda si mezi roky 2011 a 2012 nekonkurovali, ale ceny si vzájemně domlouvali.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Škoda Auto

Brno – Mladoboleslavská Škoda Auto se s distributory svých aut domlouvala na cenách, porušila tím zákony o hospodářské soutěži a dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 49 milionů korun.

Úřad navíc loňské rozhodnutí zveřejnil, až když jej o něj na základě zákona požádala redakce MF Dnes, která o pokutě informuje.

Automobilka podle svého mluvčího Jozefa Baláže chtěla případ co nejdříve vyřešit, respektovala proto závěry úřadu a přijala sankci, jak ji úřad stanovil.

Rozhodnutí je pravomocné, firma se proti němu neodvolala. Z rozhodnutí vyplývá, že Škoda Auto s ÚOHS spolupracovala a tím se vyhnula ještě vyšší sankci.

Automobilka mezi lety 2011 a 2012 porušovala hospodářskou soutěž, když organizovala zakázaný cenový kartel. „Uzavřela a plnila zakázané dohody o určení cen pro další prodej, jejichž cílem bylo narušení hospodářské soutěže na trhu nových osobních motorových vozidel,“ píše úřad ve svém rozhodnutí vydaném loni před Vánocemi.

Jak konkrétně kartel vypadal? „Ve shodě s distributory stanovovala jejich minimální marže při prodeji nových osobních motorových vozidel určených spotřebitelům,“ uvedl úřad. Jednotliví prodejci nových vozů Škoda si tedy nekonkurovali, ale ceny si vzájemně domlouvali. Na takovou situaci vždy doplácí zákazník.

Škodovka podle Baláže pomocí vnitřních kontrolních mechanismů zjistila před zahájením řízení ÚOHS podezření na možné nepřijatelné jednání. "Toto podezření jsme začali bezodkladně vyšetřovat a přijali jsme opatření k tomu, aby se takové či obdobné jednání nemohlo opakovat," uvedl mluvčí.

Svá zjištění firma podle něj předala ÚOHS. "Naším cílem bylo nechat celou věc do detailu objektivně objasnit a posoudit, a to i s vědomím, že by Škoda Auto mohla čelit finanční sankci," dodal Baláž.

Rozhodnutí o pokutě úřad podle MF Dnes původně nevyvěsil do své webové sbírky rozhodnutí. Tam se objevilo až poté, co ho úřad poslal redakci listu. Ačkoli se podle výše jedná o druhou nejvyšší loňskou pokutu, nezmiňovala ji ani výroční zpráva úřadu a nefigurovala ani ve statistickém přehledu nejvyšších pokut.

 

Právě se děje

Další zprávy