Škodovek vyrobili už 15 milionů. Jubilejní je octavia

Radek Pecák Radek Pecák
5. 2. 2013 10:40
Škoda rozšířila výrobní kapacity v Mladé Boleslavi, Kvasinách i v Rusku
Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav- Společnost Škoda Auto už vyrobila 15 milionů automobilů. Jubilejní vůz - stříbrná Škoda Octavia třetí generace - sjel z pásu v hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi.

Vůz není určen pro žádného konkrétního zákazníka - bude používán jako VIP-limuzína v technologickém centru Škoda.

Od vyrobení vozu s číslem 14 000 000 uběhlo něco přes rok. Vyrobit pět milionů vozů - od desetimiliontého k patnáctimiliontému - trvalo šest let.

„Patnáct milionů vyrobených vozů je důkazem velkolepého rozvoje značky. Dopravní prostředky vyrábíme už 118 let, automobily pak od roku 1905. Jsme tak jednou z nejstarších automobilek na světě," zdůrazňuje předseda představenstva společnosti Winfried Vahland.  

V příštích letech hodlá Škoda nadále zvyšovat tempo a do roku 2018 pak prodávat minimálně 1,5 milionu vozů ročně.

V roce 2012 prodala Škoda 939 200 vozů, což je rekord firemní historie. Letos chce svoji pozici dále posílit díky uvedení celkem osmi novinek. Právě nyní začíná prodávat octavii třetí generace v Česku a v Německu, další trhy budou následovat v příštích dnech.

Právě kvůli tomuto modelu a také loňské novince Rapid byla rozšířena výrobní kapacita v hlavním závodě v Mladé Boleslavi. Je tam nyní možné denně vyrobit 1200 vozů. 

Nejdůležitější je model Octavia

"Octavia je srdcem značky a je zdaleka nejprodávanějším modelem značky Škoda," říká předseda představenstva. V roce 2012 připadlo zhruba 44 procent celosvětových prodejů značky právě na model Octavia. Od roku 1996 bylo zákazníkům dodáno zhruba 3,75 milionu vozů Octavia.

Zvyšuje se i výrobní kapacita v jiných závodech. Například v závodě Kvasiny byla zdvojnásobena kapacita pro výrobu modelu Yeti na 100 000 vozů ročně.

Podívejte se: Od favorita k rapidu. Z archivu 20 let nové Škodovky

Pro avizovaný růst rozšiřuje Škoda své kapacity také v Číně, Rusku a Indii: V Číně se od konce roku 2012 ve spolupráci s Shanghai Volkswagen vyrábí Škoda Yeti. V letošním roce navíc na trh říše středu dorazí ještě prodloužená čínská verze modelu Škoda Rapid a poté i nová octavia.

V Rusku již několik týdnů sjíždí z výrobní linky závodu GAZ v Nižním Novgorodu kompaktní SUV Škoda Yeti. Od poloviny roku 2013 se v Nižním Novgorodu bude pro ruský trh vyrábět také nová Škoda Octavia. Od jara 2014 je tu navíc plánována výroba modelu Škoda Rapid pro ruský trh.

Další model - speciální verze vozu Rapid - se vyrábí v Indii v Pune.

 

Právě se děje

Další zprávy