Škodováci se mohou nechat zdarma testovat na protilátky proti koronaviru

ČTK ČTK
30. 4. 2020 11:43
Od pondělí se ve všech třech závodech automobilky Škoda Auto opět pracuje, odstávka kvůli pandemii nemoci covid-19 trvala téměř šest týdnů. Firma zaměstnancům umožní nechat se zdarma otestovat na protilátky.
Škoda Auto po odstávce obnovuje provoz. Na plný výkon ale zatím nepojede | Video: Associated Press

Automobilka Škoda Auto se rozhodla zajistit pro své zaměstnance možnost testování protilátek proti nemoci covid-19 v krvi. Zaměstnanci budou v případě zájmu testováni zdarma v odběrové ambulanci závodní polikliniky.

Firma zastavila kvůli koronaviru výrobu 18. března večer a od té doby odstávku několikrát prodloužila. Po téměř šesti týdnech se zaměstnanci vrátili na pracoviště v pondělí v 6:00 a od úterý už se montují vozy. Obnovení výroby doprovází více než 80 hygienických opatření. Zpočátku firma funguje na dvě směny místo standardních tří, vypustila se noční směna.

Výroba v automobilce Škoda Auto se po jejím pondělním obnovení po odstávce kvůli pandemii koronaviru rozbíhá podle odborů firmy bez problémů. Náběh je ale pomalejší než třeba po celozávodní dovolené.

Problém je například v tom, že zahraniční pracovníci se nemohli vrátit do práce. Bez polských pendlerů se závod v Kvasinách na Rychnovsku nedostane přes 70 procent původní výroby, uvedl ve čtvrtek týdeník Škodovácký odborář.

"Lidé se nám rozprchli do různých koutů země i za hranice. Máme například velký problém s pendlery, a to nejen v Kvasinách, ale i v Mladé Boleslavi," řekl odborový předák Jaroslav Povšík. Firma bude podle něj platit polským pracovníkům testy na covid-19, který musí předložit, aby mohli přejet hranice.

Návrat do stavu před krizí podle odborů potrvá ještě dlouho. Záviset bude mimo jiné na okolních státech nebo na fungování logistiky materiálu a dílů. "Jsme závislí na platformách postavených od dodavatelů a z koncernu Volkswagen. Jednotlivé díly si v rámci koncernu VW přerozdělujeme," řekl Povšík.

Návrat k původní produkci bude závislý také na poptávce po vozech. "K normálu se pravděpodobně budeme vracet ještě příští rok, když to dobře půjde, ale v každém případě už budeme ve všem trochu jiní," uvedl Povšík.

Na budoucnosti firmy jsou závislá i pracovní místa. Ve Škodě jsou podle odborů nastavené mechanismy, aby kmenoví zaměstnanci nemuseli být propouštěni. Jde například o přesuny na jiná pracoviště. "V každém případě na kmenový personál nesáhneme, nikdy jsme to neudělali a ani neuděláme," řekl Povšík.

 

Právě se děje

Další zprávy