Škodě Auto klesl zisk: Viníkem je evropská krize

Radek Pecák Radek Pecák
31. 10. 2013 8:30
Září už ale bylo podle vyjádření automobilky bodem obratu k lepšímu
Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - O třetinu nižší zisk než za loňské tři čtvrtiny roku, má ve stejném období letoška mladoboleslavská automobilka Škoda. Zatímco vloni byl provozní zisk společnosti 567 milionů eur, letos je to 371 milionů.

Rovněž tržby má Škoda letos nižší. Klesly o půl miliardy eur na 7,37, tedy o 6,4 procenta. Letos zatím automobilka dodala zákazníkům 685 000 automobilů, což je v porovnání s prvními devíti loňského roku o čtyři a půl procenta méně.

Odbyt a tržby byly podle vyjádření mluvčího Škody Tomáše Kubíka v této fázi poznamenány obtížnou tržní situací v Evropě a zároveň náběhy nových produktů a s tím spojeným nižším objemem výroby.

Přesto Škoda věří, že už je z nejhoršího venku. Konkrétně v září už Škoda prodala 86 000 automobilů, což je o 3,3 procenta více než vloni a jedná se o historicky nejlepší výsledek v tomto kalendářním měsíci. Také provozní výsledek 128 milionů euro ve třetím čtvrtletí je meziročně o 8,8 procenta lepší.

„Škoda v prvních třech čtvrtletích i přes složitější rámcové podmínky a ve fázi vysokých investic udržela provozní výsledek s výnosností 5 procent na solidní úrovni," komentuje výsledky člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast financí Winfried Krause. „Díky důslednému managementu nákladů máme i do budoucna stabilní finanční základnu," dodává Krause.

Investice letos činily 458 milionů eur. Je to ale méně než vloni od ledna do září, kdy byla výše investic 525 milionů eur.

Letos Škoda uvedla na trh zatím sedm zcela nových nebo přepracovaných modelů, včetně klíčového vozu octavia v karosářských verzích liftback i kombi. Poslední letošní novinkou bude v průběhu listopadu modernizovaný vůz Yeti. V Kvasinách se začne vyrábět 10. listopadu. Taková modelová ofenzíva nemá v dějinách značky obdoby.

Rovněž mateřskému koncernu Volkswagen ve třetím čtvrtletí vzrostl provozní zisk téměř o pětinu na 2,78 miliardy eur (71,6 miliardy Kč) z 2,32 miliardy eur (59,8 miliardy Kč) před rokem. Firma uvedla, že k lepšímu výsledku jí pomohl rekordní prodej luxusních vozů Audi a Porsche). Provozní zisk koncernu se ale během prvních devíti měsíců roku meziročně snížil o 3,4 procenta na 8,5 miliardy eur (219,1 miliardy Kč). Automobilce se přitom dařilo zvýšit prodej, který za tři čtvrtletí vzrostl o 3,8 procenta.

Vloni Škodě Auto loni klesl zisk po zdanění o 4,5 procenta na 15,4 miliardy korun. Tržby stouply o čtyři procenta na 262,6 miliardy korun. Automobilka loni dodala zákazníkům rekordních 939 200 aut, což představuje meziroční růst o 6,8 procenta. Podobný počet aut jako vloni chce značka vyrobit i v letošním roce.

 

Právě se děje

Další zprávy