Škoda zřídila vakcinační centra. Zaměstnanci, kteří se naočkují, dostanou odměnu

Eva Srpová Eva Srpová
22. 12. 2020 13:13
Ve všech třech tuzemských závodech Škody Auto se nyní připravují na zprovoznění očkovacích center. Více než polovina zaměstnanců v interním průzkumu uvedla, že se naočkovat nechá, řekl vedoucí komunikace Škody Auto Tomáš Kotera. Automobilka by si ráda pořídila vakcíny napřímo a co nejdříve.
Foto: Shutterstock

Automobilka Škoda Auto chce co nejdříve nechat proočkovat své zaměstnance, včetně agenturních pracovníků i zaměstnanců integrovaných firem ve všech třech tuzemských závodech, jmenovitě v Mladé Boleslavi, Kvasinách i Vrchlabí. Nechala si zaregistrovat vlastní očkovací centra a nyní pracuje na detailním očkovacím plánu.

"V tuto chvíli je pro nás tedy zásadní otázkou, kdy bude možné od státu získat vakcíny, resp. zda nám bude umožněno je od dodavatele pořídit napřímo. Podle Vakcinační strategie aktuálně není možné vakcínu nakoupit a prodávat jinak než přes MZČR. K jejímu návrhu jsme zasílali připomínku, že v případě nedostatečného zájmu prioritních skupin chceme mít možnost očkování bez odkladu nabídnout zájemcům z řad našich zaměstnanců. Jakmile bude možné vakcíny pro zaměstnance zakoupit, ihned tak učiníme," říká vedoucí komunikace ve Škodě Auto Tomáš Kotera.

Ve třech českých závodech Škody Auto se nyní připravuje na zprovoznění celkem 15 stacionárních očkovacích center, další tři budou tzv. mobilní, která bude možné v případě potřeby rychle přemístit tam, kde jich bude více potřeba.

"Denně jsme schopni naočkovat až 1200 zaměstnanců. Již máme zajištěno patřičné množství jehel a tuberkulinových stříkaček, které jsou pro očkování nezbytné. Očkování bude personálně zajištěno interním zdravotním personálem," dodává Tomáš Kotera.

Podle něj si firma nechala vypracovat interní firemní průzkum, ve kterém více než polovina zaměstnanců uvedla, že je připravena se nechat naočkovat. Ti, kteří se o vakcínu přihlásí, bude firma odměňovat. "Za očkování získají body do tzv. kategorie benefitů, za které si následně mohou zdarma vybrat různé zboží nebo služby," dodává pro Hospodářské noviny Tomáš Kotera. Samotné očkování bude pro zaměstnance zdarma.

"Vyvíjíme také vlastní elektronický vakcinační průkaz, aby se zaměstnanec mohl kdekoliv a kdykoliv prokázat, že je naočkovaný. Aktuální odhadované náklady na očkování a související projekty, kterými bude například také elektronický vakcinační průkaz, se pohybují v nižších desítkách milionů korun," dodává Tomáš Kotera ze Škody Auto.

 

Právě se děje

Další zprávy