Škoda zdražila svá nejprodávanější auta, nejvíce si připlatí zájemci o superb

Radek Pecák Ekonomika Radek Pecák, Ekonomika
Aktualizováno 19. 11. 2015 15:16
Zvýšení cen přichází téměř přesně rok po posledním plošném zdražování. Firma jej odůvodňuje inflačními tlaky. O patnáct tisíc korun více si od tohoto týdne musí připravit zájemci o superb, sedm tisíc si připlatí za octavii a pět tisíc za fabii. Modely Rapid a Yeti sice plošně nezdražily, nicméně firma zvýšila cenu některých příplatkových prvků a určitých stupňů výbavy.
Nový superb je teď v porovnání s cenami platnými ještě v první polovině listopadu o 15 tisíc korun dražší.
Nový superb je teď v porovnání s cenami platnými ještě v první polovině listopadu o 15 tisíc korun dražší. | Foto: Radek Pecák

Praha, Mladá Boleslav – Společnost Škoda Auto zdražila své nejžádanější vozy na tuzemském trhu. O patnáct tisíc korun více si od tohoto týdne musí připravit zájemci o superb, sedm tisíc si připlatí za octavii a pět tisíc za fabii.

Cena fabie v tuzemsku tak nově začíná na 239 900 korunách, octavii lze pořídit od 354 900 korun a superb od 614 900 korun.

Zvýšení cen přichází téměř přesně rok po posledním plošném zdražování. Firma jej odůvodňuje inflačními tlaky. "U modelů Fabia, Octavia a Superb jsme několik měsíců drželi stejnou cenovou hladinu, navzdory nepříznivým inflačním vlivům," říká mluvčí tuzemské prodejní organizace Škody Vítězslav Pelc. Konkrétní inflační tlaky na dotaz Aktuálně.cz neupřesnil, později obecně dodal, že jde o růst cen některých nakupovaných komponentů a součástek.

Podle údajů Eurostatu a Českého statistického úřadu přitom takzvané ceny průmyslových výrobců v EU i Česku dokonce mírně klesají. Navíc stabilní je i kurz české koruny, oproti loňsku je tuzemská měna vůči euru dokonce mírně silnější.

Cena stoupla u obou karosářských verzí zmíněných vozů a zahrnuje všechny stupně výbavy, které jsou obvykle čtyři. Jedinou výjimkou je octavia, u níž se nezměnila cena akční verze označované Fresh.

Modely Rapid a Yeti sice plošně nezdražily, nicméně firma zvýšila cenu některých příplatkových prvků (například kola z lehkých slitin) a rovněž určitých stupňů výbavy. U rapidu jde o verzi Monte Carlo (příplatek 4000 korun) a Fresh (příplatek 1000 korun), u modelu Yeti pak verzi Monte Carlo (rovněž o 4000 korun).

Pelc zdůrazňuje, že kupující nyní dostanou za vyšší ceny také lépe vybavené vozy. Tyto novinky se ale týkají jenom akčních verzí Fresh u modelů Rapid a Yeti. U prvního z nich kompenzuje Škoda zdražení o tisícikorunu přidáním zadních parkovacích senzorů a předních vyhřívaných sedaček, u druhého standardně zařadí multifunkční volant a sklopná elektricky ovládaná zpětná zrcátka.

Určitou náplastí má být také prémie až 15 tisíc korun za výkup starého vozu, případně sleva až 30 tisíc korun při využití „značkového financování“ prostřednictvím Škoda Financial Services

Přehled o tom, jak si nyní fabia a fabia combi stojí v porovnání s konkurenty, najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy