Škoda zahájila výrobu modernizovaného modelu Yeti

ČTK ČTK
11. 11. 2013 17:26
Omlazený Yeti má přepracovanou příď a záď, dostal ostré linie a hrany a nově tvarované světlomety.

Kvasiny - Automobilka Škoda Auto dnes v závodě v Kvasinách na Rychnovsku zahájila sériovou výrobu modernizovaného modelu Yeti. Proti dosavadní verzi, jejíž sériová výroba začala na jaře 2009, se nový model typu SUV bude vyrábět ve dvou variantách, městské a outdoor. Do prodeje by měl jít v lednu příštího roku, zájemci si jej mohou nyní objednat.

Změny technologií pro výrobu omlazeného modelu provedl kvasinský závod o uplynulém víkendu. Týkaly se hlavně svařovny karoserií a montážní linky, z níž kromě SUV Yeti sjíždí také limuzína Superb. "Náběh výroby modernizované verze bude postupný, na plnou produkci se dostane během několika dnů," řekl mluvčí automobilky Jozef Baláž.

Omlazený Yeti má přepracovanou příď a záď, dostal ostré linie a hrany a nově tvarované světlomety. Přední mlhová světla už nemají kulatý, ale hranatý tvar a jsou umístěna níže v předním nárazníku. Model má k dispozici čtyři naftové a tři benzinové motory o výkonech od 77 do 125 kilowattů.

Loni prodala Škoda zhruba 87 400 vozů typu Yeti, což byl meziroční nárůst o 24 procent. Za prvních deset měsíců letošního roku odbyt činit 67 300 vozů. Od začátku výroby před čtyřmi lety do konce letošního října činil celosvětový prodej modelu přes 288 700 vozů. V zemích Evropské unie činí podíl řady Yeti v segmentu kompaktních SUV 4,1 procenta.

Prodloužená verze pro čínský trh

Vedle Kvasin vyrábí Škoda model Yeti od konce roku 2012 také v Rusku, a to ve spolupráci s ruskou automobilkou GAZ Group v závodě v Nižním Novgorodu. Koncem letošního roku se představí Yeti v prodloužené verzi, která bude určená speciálně pro čínský trh. "Tento vůz bude lokálně vyrábět partnerská společnosti Shanghai Volkswagen," uvedla automobilka. Zatím se Yeti od půlky letošního roku prodává v Číně jako importovaný vůz.

Kvasinský závod s asi 4500 zaměstnanci již v květnu zavedl výrobu modernizované limuzíny Superb. Třetím modelem vyráběným v Kvasinách je Roomster, který v poslední době u zákazníků zaznamenal růst poptávky. Závod na to reagoval přechodem z jednosměnného na dvousměnný provoz.

Vzniká nová svařovna

Škoda v závodě Kvasiny v centrální části továrny buduje nákladem v řádu miliard korun novou svařovnu. "Je to obrovská hala, celkově má svařovna plochu přes deset hektarů. V nové části se bude svařovat model Superb nové generace," uvedl nedávno ředitel závodu Kvasiny Pavel Richter.

V Kvasinách by Škoda mohla vyrábět i nový velký model SUV, který by se údajně mohl jmenovat Snowman. Na trhu by se měl objevit zhruba v roce 2016. Podle informací odborů z minulého týdne je však vedle Kvasin údajně ve hře o výrobu nového SUV i nevytížený španělský závod. Škodovácké odbory chtějí rázně prosazovat výrobu SUV v Kvasinách. Automobilka k tomu uvedla, že konečné rozhodnutí o umístění výroby nového SUV zatím nepadlo.

Loni Škoda vykázala obrat 262,6 miliardy korun a prodala 939 200 aut. Za letošní leden až září automobilce klesly tržby o šest procent na 7,4 miliardy eur (190,5 miliardy korun) a prodej aut se snížil o téměř pět procent na 524 000 vozů. Letošní snížení firma zdůvodnila obtížnou tržní situací v Evropě a náběhy nových modelů a s tím spojenou nižší výrobou.

 

Právě se děje

Další zprávy