Škoda vybaví deštníky všechny své modely. Smůlu má jen Yeti, musí počkat na další generaci

Radek Pecák Radek Pecák
19. 4. 2016 16:15
Škoda v souvislosti s přípravou zahájení výroby vozů modelového roku 2017 rozšířila v některých případech základní či příplatkovou výbavu. Jednou z viditelných změn v nově vyrobených fabiích a rapidech bude přihrádka pod sedadlem spolujezdce, v níž se ocitne deštník. Obohacení výbavy však ve většině případů provází také zvýšení cen.
Deštník se teď objeví ve výbavě dalších škodovek.
Deštník se teď objeví ve výbavě dalších škodovek. | Foto: Škoda Auto

Nejen superby, ale i další škodovácké modely budou mít od června ve výbavě deštník.

Zatímco superb má tento doplněk chránící osádku po vystoupení z vozu před deštěm uložený ve dveřích, v ostatních vozech mladoboleslavské automobilky se bude nacházet ve schránce pod sedadlem spolujezdce. Takto vybaveny budou od června (konkrétně 22. týdne tohoto roku) všechny fabie a rapidy. O něco později se stejný prvek dostane i do citiga, které se vyrábí v Bratislavě, a rovněž do octavií. 

Nezávislé recenze nových škodovek

Podrobné testy všech vozů Škoda aktuálně prodávaných na českém trhu, ale i většiny konkurenčních modelů, si můžete přečíst zde.

Zdroj: Ondřej Běhal

Zatímco ve fabiích bude deštník zdarma součástí všech výbavových stupňů s výjimkou základního Active, v případě octavií si za něj zájemci připlatí.

Jediným modelem, který se zřejmě až do příchodu nové generace bude muset obejít bez deštníku, tak zůstane SUV Yeti. Montáž schránky pod sedadlo spolujezdce v tomto dosluhujícím modelu totiž z technických důvodů není možná.

Důvod, proč Škoda k tomuto rozšíření výbavy přistoupila, vysvětluje mluvčí české obchodní organizace Škoda Vítězslav Pelc. "Chceme sjednocovat nabídku "simply clever" napříč modelovou řadou. Stejně jako škrabku na led umístěnou v krytu palivové nádrže dostaly po rapidu i ostatní modely, následují s deštníkem nyní ostatní naše vozy vlajkovou loď superb," sdělil na dotaz online deníku Aktuálně.cz Pelc.

Deštník ve Škodě Superb se stal na počátku tohoto desetiletí svým způsobem i politickým tématem. Šéfovi koncernu Volkswagen Martinu Winterkornovi se podle určitých náznaků nelíbilo, že škodovácký model v novinářských testech poráží Volkswagen Passat, a dokonce i  Audi, a snažil se, aby Škoda omezila výbavu superbu. Na to na podzim roku 2010 poměrně razantně reagoval tehdejší předseda představenstva Škody Auto Winfried Vahland: „Naše vozy se nebudou ochuzovat. Když jsme vyndali ze superbu deštník, tak jsme ho zase rychle vrátili. Náš superb musí mít pohodlná madla, deštník a velký kufr. To si nenecháme nikým vzít,“ uvedl Vahland v týdeníku Škodovácký odborář.

Mezi další vychytávky, které se postupně šíří napříč škodováckou modelovou řadou, patří například držák parkovacích lístků u čelního skla, odpadkový koš v přihrádce v bočních dveřích nebo zarážky se suchými zipy pro zamezení pohybu menších věcí v zavazadlovém prostoru.

 

Právě se děje

Další zprávy