Škoda v Ženevě ukáže modernizovaný Rapid. Má nová světla i internet na palubě

Jan Markovič Jan Markovič
22. 2. 2017 11:00
Vůz s karosériemi liftback a hatchback, který v hierarchii značky zapadá mezi Fabii a Octavii, má upravený vzhled s novými světlomety. Pod kapotu dostal přeplňované benzinové motory 1.0 TSI, do výbavy zase wi-fi.
K vozu si bude možné objednat nové bi-xenonové světlomety, které doplní diody pro denní svícení.
K vozu si bude možné objednat nové bi-xenonové světlomety, které doplní diody pro denní svícení. | Foto: Škoda Auto

Škoda Rapid je na trhu od roku 2012, teď se dočkala změn. Facelift přinesl úpravu designu - například nově tvarovaný nárazník, zatmavená krycí skla brzdových světel nebo prodloužené zadní sklo. K vozu si bude možné objednat nové bi-xenonové světlomety, které doplní diody pro denní svícení. Celkový vzhled auta pak ještě vyšperkuje šest nových designů kol. Uvnitř zase přibyly dekory.

Rapid dostal v rámci modernizace benzinový motor 1.0 TSI, který je dostupný ve dvou výkonnostních variantách. Nabídne sílu 70 nebo 80 kW. Se slabším z nich Rapid zrychlí z nuly na 100 km/h za 11 sekund a spotřebuje 4,4 litru benzinu na 100 km, se silnějším pak za 9,8 sekundy se spotřebou 4,5 litru. Hodnoty jsou stejné pro liftback i hatchback.

Akcelerace i spotřeba je u motoru 1.0 TSI shodná pro obě verze Rapidu.
Akcelerace i spotřeba je u motoru 1.0 TSI shodná pro obě verze Rapidu. | Foto: Škoda Auto

V nabídce jsou dál už známé pohonné jednotky, tedy 1,4 TSI o výkonu 92 kW a dieselové 1.4 TDI (66 kW) a 1.6 TDI (85 kW). Prostřední z nich je nejúspornější volbou se spotřebou 3,9 litru nafty na 100 km. Pokud si chcete prohlédnout ještě aktuální nabídku Škody Rapid, najdete ji zde.

Na palubě se objeví celá řada technologických novinek. Světlomety poprvé dostanou funkci automatického přepínání. V případě, že si vůz pořídíte s příplatkovým zábavním systémem Amundsen, můžete si užít připojení na internet pomocí wi-fi. Spolu s ním je možné objednat také službu Care Connect, přes kterou lze spustit například tísňové volání v případě nehody.

Interiér dostal nové dekory.
Interiér dostal nové dekory. | Foto: Škoda Auto

K dispozici budou i další asistenční systémy jako rozpoznávání únavy nebo Front Assist, který využije radar v předním nárazníku k rozpoznání nebezpečí střetu s jiným vozem. Do vozu lze nastupovat a startovat ho s klíčkem v kapse. O bezpečnost se postará šestice airbagů.

Samozřejmostí se už staly prvky "simply clever" - Rapid dostane nově dvě USB zásuvky pro nabíjení elektroniky v zadní části kabiny, oboustrannou podložku do kufru nebo obligátní škrabku. Auto se předvede na březnovém autosalonu v Ženevě.

Škoda také dnes oficiálně spustila prodej svého velkého SUV Kodiaq. Aktuální cenovou nabídku najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy