Škoda slaví nejlepší celosvětový prodej Fabie v historii. Stále ji však porážejí i exotická auta

Nová generace Fabie se začíná prosazovat i ve světovém měřítku.
Patnácté místo na světě patří mezi malými vozy modelu Kia Soul. Jde o hatchback, který využívá prvků poloterénní kategorie SUV. Podle portálu focus2move.com se jich loni prodalo více než 194 000 kusů.
Třináctá příčka patří exoticky znějícímu vozu Maruti Dzire. Jde o sedan odvozený od Suzuki Swift, které se prodává i v Česku. Pokud bychom 208 tisíc kusů Maruti Dzire sečetli s více než třemi sty tisíci kusy Swiftu prodávaného pod značkami Maruti a Suzuki, patřil by tento model mezi pět nejprodávanějších malých aut na světě.
Toyota Vios je podobný případ jako Maruti Dzire. Jde o sedan odvozený z dobře známého modelu Yaris. Prodává se zejména v Thajsku, Číně a dalších zemích jihovýchodní Asie. Za loňský rok mu s více než 208 tisíci prodanými kusy patří 12. příčka na světě mezi malými auty.
Dacia Sandero je v našem přehledu skokanem roku. Meziročně se její prodej zvedl o více než 28 %. Hatchbacku Dacia Sandero patří 11. místo za více než 230 tisíc prodaných aut. Pokud bychom k tomuto počtu přičetli více než 160 tisíc kusů stejného modelu prodaného jako Renault Sandero a technicky prakticky shodný sedan Logan opět prodávaný pod značkami Dacia i Renault, dostaneme se výrazně přes půl milionu aut a do nejlepší trojky mezi malými auty na světě.
Foto: Škoda Auto
Ondřej Běhal
12. 1. 2017 11:22
Škoda Auto si loni připsala roční prodejní rekord 1 127 700 aut, když se dařilo i většině jejích modelů. Až na Yetiho čekajícího na novou generaci se prodej všech ostatních škodovek proti roku 2015 vylepšil. Nejvíce se celosvětově dařilo Octavii (436 300 kusů), dále Rapidu (212 800) a Fabii (202 800). Fabia si mezi malými vozy ze 17. příčky v roce 2015 polepšila na historicky nejlepší 14. místo v roce 2016. I tak ale před ní zůstávají některé exotické automobily – například Suzuki Dzire. Patnáct celosvětově nejprodávanějších malých aut si prohlédněte ve fotogalerii.

Žebříček nejprodávanějších aut na českém trhu najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy