V čem je Rapid lepší než Scala? Porovnali jsme kompaktní modely Škoda

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 12. 2018 6:07
Na konci minulého týdne představila Škoda v izraelském Tel Avivu nový model Scala. Ten nahrazuje hned dva vozy - liftback Rapid a hatchback Rapid Spaceback. Jak moc se Scala oproti nim změnila najdete v následující galerii. Vzhledem k tomu, že jde o hatchback, porovnávali jsme ho primárně s Rapidem Spaceback.

Jakým kompaktním hatchbackům s cenou do 400 tisíc korun bude Škoda Scala konkurovat najdete tady.

Technický základ

Pomineme-li design, je nevýraznější změnou Scaly použití modulární platformy MQB, která umožňuje mimo jiné využití moderních bezpečnostních asistentů. Konkrétně jde o provedení MQB A0, které je známé třeba z Volkswagenu Polo nebo Seatu Arona. V případě kompaktního hatchbacku ale byla upravena a zvětšena tak, aby Scala vnitřním prostorem mohla konkurovat Golfu a dalším kompaktům. Stejný základ by pravděpodobně mělo dostat i na příští rok chystané malé SUV a v provedení MQB A0-IN ji dostane i připravovaný model pro indický trh.

Rapid i Rapid Spaceback dostaly kvůli úspoře nákladů platformu označovanou jako PQ25. Ve skutečnosti jde o kombinaci starších koncernových dílů například z Pola nebo Octavie, ačkoliv po patřičné úpravě. Cílem zkrátka bylo nabídnou velké auto za rozumnou cenu, což si vybralo daň v podobě jednodušší techniky a tím pádem nutnosti oželet některé elektronické pomocníky.

 

Právě se děje

Další zprávy