Cenová válka mezi kompakty: Je Škoda Scala výhodnější než Octavia či Golf?

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 1. 2019 6:02
Ačkoliv je letos očekáván příchod nového Volkswagenu Golf a na trhu se teprve pořádně zabydluje nový Ford Focus, je z pohledu českého trhu nejdůležitějším novým kompaktem Škoda Scala. V minulém týdnu navíc mladoboleslavská automobilka oznámila základní ceny vozu, které mohou působit na první pohled poměrně sebevědomě. Zvláště v porovnání s Rapidem Spaceback, který novinka nahrazuje. Rozhodli jsme se proto Scalu cenově postavit nejen proti předchůdci, ale i proti největším konkurentům.

Na kompaktní hatchbacky do 400 tisíc korun se podívejte zde.

Foto: Škoda Auto

Metodika srovnání

Ukazatelem pozice nového vozu vůči konkurentům může částečně být základní cena. Ta je totiž v mnoha případech velkým marketingovým lákadlem - kolikrát je v reklamách vidět výrazným písmem zdůrazněná "cena od". Na druhou stranu mnohdy je cena nového vozu právě kvůli marketingu sražena na relativní minimum na úkor výbavy, za níž si koncový zákazník stejně připlatí, a na "cenu od" se proto nedostane.

Vedle základní cenovky Scaly a jejich konkurentů tak nabízíme také cenové porovnání verze podle Aktuálně.cz. Jde o vůz, který má pod kapotou benzinový motor s výkonem kolem 80 kW, manuální převodovku a ve výbavě minimálně prvky, uvedené v následující tabulce (mimo dnes již běžných například šesti airbagů). Nejde navíc jen o prvky, zvyšující komfort či estetiku vozu, ale zároveň zvyšují jeho hodnotu při dalším prodeji.

Výbava kompaktu podle Aktuálně.cz
automatická klimatizace
rádio s barevnou dotykovou obrazovkou
Bluetooth
USB konektor
vyhřívaná přední sedadla
kožený volant
elektrické ovládání oken vpředu i vzadu
elektrické nastavování zrcátek
centrální zamykání s dálkovým ovládáním
tempomat
parkovací senzory vzadu
automatická světla a stěrače
mlhová světla
litá kola
metalíza
 

Právě se děje

Další zprávy