Škoda Roomster zatím následníka nedostane

Radek Pecák Radek Pecák
18. 7. 2012 9:00
Vůz se příští rok stane nejstarším modelem v celé řadě vozů Škoda
Foto: Aktuálně.cz

Až se na podzim přestane montovat současná generace octavie, která už jezdí po světě devátým rokem, stane se roomster aktuálně nejstarším automobilem v modelové řadě Škody. Veřejnosti se představil na jaře roku 2006, je mu tedy již přes šest let.

Přestože by se měl (podle obvyklého sedmiletého cyklu obměny) dočkat nejpozději příštího roku následovníka, Škoda zatím nechá současný vůz ve výrobě.

Na konci roku se produkce tohoto rodinného velkoprostorového vozu přesune z Vrchlabí zpět do Kvasin, kde se se dělal původně. Ve Vrchlabí tím fakticky skončí produkce kompletních automobilů, naopak pozice kvasinského závodu se posílí.

Je ale otázkou, zda bude Roomster po zahájení výroby příští rok sjíždět z výrobní linky sjíždět ve stejné podobě jako nyní.

Bude druhý facelift?

Naznačují i to i poněkud tajemná vyjádření vysokých představitelů značky Škoda, kteří sdělili, že "s roomsterem ještě máme své plány a toto auto ještě neřeklo své poslední slovo".

Je proto pravděpodobné, že ho potká ještě další facelift (první vůz prodělal již před dvěma lety na ženevském autosalonu), který podobu přídě přiblíží současné linii designu Škodovek.

To, že svoji určitou klientelu tento vůz stále má, svědčí i nedávné ocenění v soutěži Nejlepší rodinné auto roku, které pořádá TÜV SÜD. Roomster jasně ovládl kategorii nejlevnějších aut do 15 000 eur (zahrnuty byly vozy typu van, SUV, kombi), před druhou fabií a třetí Dacií Duster.

Roomster ostatně zvítězil i vloni. Zákazníci kromě solidních jízdních vlastností oceňují prostornost a variabilitu sedaček ve druhé řadě, které lze každou samostatně posunovat, sklápět či dokonce zcela vyjmout z vozu.

Naopak řadě lidí se nelíbí netypický design, kde okna v zadních bočních dveřích nenavazují plynule na ta přední.

 

Právě se děje

Další zprávy