Škoda rodinu svých "RS" modelů rozšiřovat nebude

Radek Pecák Radek Pecák
31. 5. 2013 5:10
Podobu nové octavie RS odtajní Škoda již na počátku června
Premiéra Rapidu Sport na srazu Volkswagen GTI
Premiéra Rapidu Sport na srazu Volkswagen GTI | Foto: Škoda Auto

Rapid Sport, který byl hlavním lákadlem na stánku mladoboleslavské Škody při nedávném svátku příznivců tuningových vozů z rozvětvené rodiny koncernu Volkswagen u rakouského jezera Wörthersee, není předobrazem budoucí Škoda Rapid RS.

Online deník Aktuálně.cz tuto informaci získal z dobře informovaných zdrojů. Je tedy zjevné, že i do budoucna bude mladoboleslavská automobilka svým zákazníkům nabízet pouze dva sportovně upravené modely - fabii RS a octavii RS. To, že by se jako "RS" verze v budoucnosti vyráběl i superb, již dříve popřel dnes již bývalý technický šéf Škody Eckhard Scholz.

Podobné doplňky si bude moci koupit každý jako příslušenství
Podobné doplňky si bude moci koupit každý jako příslušenství | Foto: Škoda Auto

O verzích RS pro citigo, yeti, či roomster se ve Škodě neuvažuje ani náhodou.

Škoda ovšem, jak potvrdil mluvčí automobilky Vítězslav Pelc, připravuje pro své modely sady sportovně orientovaných doplňků jako součást originálního příslušenství.  

Škoda Octavia RS se ve své třetí generaci představí již za několik týdnů na Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu, fotografie hodlá Škoda uvolnit zhruba o měsíc dříve. Automobil, který bude mít s největší pravděpodobností pod kapotou stejný motor jako Vokswagen Golf GTI,  se začne prodávat již během léta.

Do konce roku ještě tři premiéry

Podobně náročné, jako bylo první pololetí, bude pro Škodu i to druhé. Během něj se totiž kromě zmiňované octavie RS veřejnosti představí i Škoda Rapid Spaceback. Ten se již v podobě, připomínající díky důmyslné kamufláži současnou fabii combi, testuje i na tuzemských silnicích.

Tento rapid vypadá zezadu mnohem atraktivněji než sériová verze
Tento rapid vypadá zezadu mnohem atraktivněji než sériová verze | Foto: Škoda Rapid

Zatím poslední ohlášenou škodováckou novinkou pro letošní rok bude omlazený vůz yeti. Ten již, jak redaktor online deníku Aktuálně.cz viděl na vlastní oči, ztrati své kulaté světlomety. Design jeho přídě tak bude plně v souladu se současným designovým směřováním značky. Za ním stojí současný šéfdesignér Jozef Kabaň.

Příští rok bude pro Škodu především rokem nové generace fabie. Ta by měla mít mnohem sportovnější vzhled v porovnání s aktuálním modelem. Kombi bude zřejmě o něco méně prakticky zaměřené než dosud. Roli rodinného vozu za přijatelné peníze totiž přebírá rapid v obou svých karosářských verzích, fabia bude cílena hlavně na kupující ve městech.

Na rok 2014 je také naplánován příchod prvního elektromobilu Škoda Citigo a zřejmě se představí také nové velké SUV.   

 

Právě se děje

Další zprávy