Nejdražší Škoda Octavia zná svou cenu. Jak si RS či Scout stojí proti konkurenci?

Jan Matoušek Jan Matoušek
17. 7. 2020 6:02
První ceny čtvrté generace Octavie zveřejnila Škoda ještě před koncem minulého roku, naplno se pak prodej rozběhl na začátku roku 2020. Ke kombi se přidal i liftback a naposledy se na konci června nabídka rozrostla o základní verzi Active a akční model 125 let. Teď portfolio dostupných variant roste znovu, jen směrem nahoru. Známe ceny sportovního RS, terénního Scoutu i plug-in hybridu.
Foto: Hyundai

Konkurence

Zatímco plynová varianta na trhu momentálně moc přímých konkurentů, minimálně do příchodu nového Leonu a Golfu se stejným typem pohonu, nemá, u mild-hybridu je to jiné. Koncernoví sourozenci sice nabízejí zatím jen silnější verze s 1.5 TSI, Hyundai má ale v nabídce i30 jako mild-hybrid i s litrovým tříválcem (vedle toho ale i s větší patnáctistovkou) T-GDI. Takové auto má výkon 88 kW a vedle dvouspojkového automatu jej Korejci nabízejí i s inteligentní manuální převodovkou. Oproti klasickému tříválci dokáže mild-hybrid v Hyundai uspořit až 0,4 l / 100 km, čili prakticky stejnou hodnotu, jakou slibuje Škoda.

V rámci cen je i30 1.0 T-GDI mild-hybrid posazená o něco níže než Octavia e-Tec. Pomineme-li manuální převodovku, která znamená úsporu 50 tisíc korun, a přejdeme-li rovnou ke srovnatelné verzi s dvouspojkovým automatem, pak klasický hatchback s elektrifikovaným typem pohonu startuje na akčních 459 990 korunách. Kombi na akčních 484 990 korunách a Fastback na akčních 469 990 korunách. Jedná se přitom o výbavu Comfort, stejné ústrojí se nabízí ještě i ve výbavě Smart.

Mild-hybridní umí být také Ford Focus, v jehož případě se tato technologie pojí s 92kW litrovým tříválcem EcoBoost a manuální šestistupňovou převodovkou (v nabídce je i silnější verze se 114 kW). Vzhledem k absenci automatu nejde o přímého rivala Octavie 1.0 TSI e-Tec, přesto stojí za zmínku, že hatchback startuje na 533 900 korunách a kombi na 558 900 korunách ve výbavě Trend Edition.

 

Právě se děje

Další zprávy