Závodní Laurinky, novozélandské SUV a Yeti jako kabriolet. To jsou lákadla muzea Škody

Jedno z lákadel muzea - Škoda Popular Sport Monte Carlo.
Aktuálním lákadlem je v mladoboleslavském muzeu výstava Vítězství plná prachu:1908. V jejím rámci se představuje několik závodních speciálů Laurin & Klement ještě z doby před první světovou válkou. Mezi lety 1904 a 1910 například vznikal motocykl CCR s nejsilnějším dvouválcem v historii Laurin & Klement. Celkem vzniklo 530 kusů tohoto stroje.
Závodilo se samozřejmě i na čtyřech kolech. Prvním závodním vozem Laurin & Klement byla Voiturette B, která vznikla úpravou Voiturette A. Ta byla prvním autem z Mladé Boleslavi a je dočasně vystavena i v expozici. Přesněji jde o repliku typu A z roku 2010, i když originál je v muzeu rovněž možné potkat.
Mezi roky 1907 a 1909 vznikal speciál FC, který si především v roce 1908 připsal řadu sportovních úspěchů. Vůz například vyhrál svou třídu ve vytrvalostním závodě Petrohrad-Moskva a stanovil traťové rychlostní rekordy v závodu do vrchu Ries nebo Semmering.
Výrazně se pod úspěchy tohoto vozu i jeho následovníků podepsal Otto Hieronimus, závodník a od roku 1909 konstruktér automobilky, věnující se závodním vozům. Řídit na začátku 20. století speciál s výkonem 22 kW a rychlostí až 90 km/h nebylo jednoduché. Pozdější typ FCS měl dokonce 70,6 kW a jezdil až 120 km/h. Právě s ním Hieronimus zajel v roce 1908 světový rychlostní rekord - ten měl hodnotu 118,72 km/h.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 8. 2018 6:01
Současné modely Škoda Auto jsou notoricky známé téměř každému. Na silnicích lze Fabii, Octavii nebo Kodiaq potkat denně i v několika variantách. Čas od času je ale dobré připomenout si také historii mladoboleslavského výrobce. K tomu mohou posloužit nejrůznější encyklopedie nebo tovární muzeum v těsném sousedství závodu v Mladé Boleslavi. Redakce Aktuálně.cz se do muzea vypravila nejen kvůli nové výstavě, mapující závodní úspěchy značky před 110 lety, ale i dalším zajímavým kouskům. Podívejte se do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy