Indická Škodovka se celá ukáže už za měsíc, tady jsou první skici SUV Kushaq

Indická Škodovka se celá ukáže už za měsíc, tady jsou první skici SUV Kushaq
Foto: Škoda Auto
Eva Srpová Eva Srpová
18. 2. 2021 6:00
Škoda Auto zveřejnila první dvě skici kompaktního SUV jménem Kushaq. Veřejně se má v Indii představit v březnu letošního roku. Dostane dva benzinové motory TSI a využívá platformu upravenou speciálně pro indický trh. Tu dostanou také další plánované vozy Škody a Volkswagenu pro indický trh. Kushaq má zahájit výraznější ofenzivu Škody v Indii a časem i na dalších asijských trzích.

Začíná tradiční postupné odhalování nové Škody. Pro automobilku je toto malé SUV zásadní novinkou na zahraničním trhu. Kushaq je nový crossover pro Indii, který se bude z 95 % vyrábět přímo z dílů vyrobených v tamních továrnách. Plány s ním má ale ještě větší, vůz by se měl časem začít prodávat na dalších trzích v jihovýchodní Asii.

První skici odhalují, že Kushaq sází na ostré tvary. Přední světlomety sahají až k široké masce chladiče, masivní nárazníky vpředu a vzadu s výrazným difuzorem mají údajně zdůraznit sportovní vzhled SUV. Skici také ukazují, že sériový Kushaq se vizuálně příliš neodklonil od tvarů konceptu Vision IN představeného vloni na indickém autosalonu.

Podvozek Kushaqu má rozvor 2651 tedy stejně jako evropský model Kamiq. V Indii se bude nabízet se dvěma benzinovými motory, 1.0 TSI nebo 1.5 TSI doplněnými o šestistupňový manuál, nebo automat, či sedmistupňové DSG. Škoda slibuje, že auto nabídne nadstandardní prostor, moderní systémy a díky robustnímu vzhledu a velkým kolům má prý vypadat opticky větší. Vychází z konceptu Vision IN, který se předvedl na indickém autosalonu v Novém Dillí v únoru loňského roku.

Indické veřejnosti se představí v březnu letošního roku. Využívá platformu MQB A0 IN vyvinutou speciálně pro indický trh, a fakt, že se auto bude z 95 procent vyrábět v indické továrně Škody v Púne, by mělo zajistit snížení provozních nákladů, a tedy lepší pozici na trhu, kterému dominují asijské automobilky.

Škoda má v Indii poměrně dobré jméno, avšak zatím nedokázala nabídnout levnější vozy, indický trh je přitom na cenu poměrně citlivý. Od června 2018 zodpovídá Škoda Auto v rámci projektu INDIA 2.0 za všechny aktivity koncernu Volkswagen na indickém subkontinentu, a aby zde uspěla, od října  2019 řídí společnost Škoda Auto Volkswagen India Private Limited (SAVWIPL), která všechny lokální aktivity koncernu Volkswagen zastřešuje, tady i značky Audi, Porsche a Lamborghini.

Koncern VW vyhradil investici do projektu India 2.0 celkem jednu miliardu eur, z toho 275 milionů eur do výzkumu a vývoje kompaktních SUV a liftbacků. Škoda má v plánu v brzké době představit čtyři modely, Kushaq je prvním z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy