V pořadí šesté SUV od Škody: Kamiq se bude vyrábět s karoserií kupé

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 4. 2019 15:42
Škoda Kamiq dostane variantu kupé. Mladoboleslavská automobilka ukázala na akci pro novináře v Šanghaji skici konceptu Vision GT, který je předobrazem budoucího druhého SUV-kupé okřídleného šípu. Nepůjde však o Kamiq evropský, ale čínský.
Skica konceptu Vision GT, která se objevila v průběhu prezentace Škody v Šanghaji.
Skica konceptu Vision GT, která se objevila v průběhu prezentace Škody v Šanghaji. | Foto: Škoda Auto

Na akce Škoda Media Day v čínské Šanghaji, kde v úterý začíná mezinárodní autosalon, ukázala mladoboleslavská automobilka skici vozu s označením Vision GT. Jedná se o koncept, i když velmi blízký sériové výrobě.

Podle informací Aktuálně.cz, jehož redaktor se akce pro novináře zúčastnil, bude auto stát na základech SUV Kamiq. Nikoliv však evropské verze, která se ukázala před měsícem v Ženevě, ale na základech čínské varianty vozu.

Karoq GT Škoda ukázala jako skicu na speciální akci pořádané den před otevřením šanghajského autosalonu.
Karoq GT Škoda ukázala jako skicu na speciální akci pořádané den před otevřením šanghajského autosalonu. | Foto: Jan Matoušek

Ta s evropským SUV sdílí jen jméno. Zatímco Kamiq pro Německo či Česko sedí na platformě MQB A0, kterou využívá také třeba nový hatchback Scala, čínská verze stojí na starší platformě PQ34. Jde o stejný základ, jaký měla i první Octavia. Kamiq měří 4390 mm na délku a mezi nápravami má rozvor 2610 mm.

Standardní Škoda Kamiq pro čínský trh.
Standardní Škoda Kamiq pro čínský trh. | Foto: Jan Matoušek

Škoda ke konceptu Vision GT neřekla téměř nic, pouze ukázala zmíněné skici. Podle informací Aktuálně.cz se však koncept představí letos na podzim a sériová verze potom v příštím roce. Do Evropy se tento model nepodívá. Standardní čínský Kamiq má pod kapotou zážehovou patnáctistovku s výkonem 81 kW a pohon předních kol.

Až se Vision GT dostane do sériové produkce, stane se již pátým SUV od Škody na čínském trhu (a šestým, počítáme-li čínský a evropský Kamiq jako dva modely, celkově). Vedle standardního Kamiqu nabízí značka i Karoq s prodlouženým rozvorem, Kodiaq a Kodiaq GT - další SUV-kupé, určené speciálně pro Čínu. Všechny modely se v Číně rovněž vyrábí, a to ve společném podniku značek SAIC a Volkswagen.

Pohled na skicu dvoudveřového Karoqu GT zezadu.
Pohled na skicu dvoudveřového Karoqu GT zezadu. | Foto: Škoda Auto
 

Právě se děje

Další zprávy