Je Škoda Kamiq nástupcem Yetiho? Projděte si i cenové srovnání s přímou konkurencí

Jan Matoušek Jan Matoušek
14. 6. 2019 6:02
Segment malých SUV rychle roste. Jen za první čtvrtletí letošního roku se v Evropě prodalo 589 tisíc těchto automobilů. Nelze se tak divit, že se tímto směrem vydala i Škoda. Ta v Ženevě představila model Kamiq, který začátkem týdne dostal českou cenovku. Necelých 380 tisíc za základní verzi se může zdát jako poměrně vysoká částka. Jak si však novinka stojí tváří v tvář konkurenci? Podívejte se do galerie, s kým bude muset Kamiq bojovat.
Foto: Škoda Auto

Škoda Kamiq - od 379 900 Kč

Rozměry (d/š/v): 4241/1793/1531 mm
Rozvor: 2651 mm
Velikost kufru: 400/1395 l
Zážehové motory: 1.0 TSI (70/85 kW), 1.5 TSI (110 kW)
Vznětové motory: 1.6 TDI (85 kW)
Cena od (1.0 TSI/70 kW Ambition): 379 900 Kč

Škoda Kamiq vychází technicky z platformy MQB A0, která je primárně určena malým autům. Technici v Mladé Boleslavi ji však už pro potřeby kompaktní Scaly výrazně natáhli a stejný základ dali i SUV Kamiq. Oba modely proto sdílí například pohonné jednotky, hodně podobné jsou i vnější rozměry. Škodovácký model je tak v segmentu malých SUV vůbec tím největším. A minimálně co se rozvoru týká, tak překonává třeba i větší Karoq.

Na druhou stranu, pohled do kufru napovídá, že králem třídy i přes největší rozměry Kamiq nebude. 400 litrů je nadprůměrná hodnota, sourozenci Opel Crossland X a Citroën C3 Aircross nicméně nabízí ještě o 10 litrů více, Volkswagen T-Cross dokonce o 55 litrů navíc.

Základní cena 379 900 korun není nízká - při pohledu například k francouzským konkurentům spíše naopak. Způsobuje to ale fakt, že škodovka se rozhodla vypustit nejchudší stupeň Active a nabídnout rovnou až prostřední Ambition. Kamiq tak má poměrně bohatou výbavu, čítající třeba rádio s 6,5palcovou obrazovkou, manuální klimatizaci, tempomat, přední i zadní LED světla (vpředu ovšem s halogenovými dálkovými světly), udržování jízdního pruhu nebo Front Assist. Trumfem pak je devět airbagů, včetně kolenního pro řidiče a dvou bočních pro cestující vzadu. Především zadní boční dvojici konkurence nabídnout neumí.

Naopak překvapí, že za 380 tisíc korun nemá vůz elektrická zadní okna nebo kožený volant. Tyto prvky tak jsou dostupné za příplatek, nebo v rámci vyšší výbavy Style, která ale se stejným 70kW motorem začíná na 437 900 korunách. Více o cenách Kamiqu najdete zde. Mimochodem, škodovka má striktně poháněná přední kola.

 

Právě se děje

Další zprávy