Škoda Enyaq iV vstupuje na český trh. Zatím ve dvou verzích a s nejdelším dojezdem

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 9. 2020 8:00
Ačkoliv to tak na první pohled nemusí vypadat, Enyaq iV je nejdůležitější novou Škodou posledních let. Jako první model s okřídleným šípem stojí na modulární platformě MEB pro elektromobily a jde tak už od základů o výlučně elektrický vůz. Jeho základní cenu 1,06 milionu korun automobilka prozradila při úterní premiéře. Teď Škoda přidala i ceny dalších verzí, které už je možné předobjednávat.
Škoda Enyaq iV vstupuje do předprodeje, zatím ve dvou verzích.
Škoda Enyaq iV vstupuje do předprodeje, zatím ve dvou verzích. | Foto: Škoda Auto

Už ode dneška, tedy čtvrtka 3. září, si zájemci mohou předobjednávat Enyaq ve variantě iV 80 a výbavě Loft. Její cena je 1 189 900 korun, tedy o 130 tisíc korun více než u základní verze. Technicky to znamená auto s pohonem zadních kol (a tedy jediným elektromotorem), výkonem 150 kW a baterií s využitelnou kapacitou 77 kWh. Dojezd 510 km je nejdelší v celé nabídce elektrického SUV. Dobíjení bude možné i pomocí rychlonabíječky s výkonem až 125 kW - z 5 na 80 procent kapacity se tak baterie dostane za 38 minut. Palubní nabíječka má výkon 11 kW.

Kompletní představení vozu najdete zde:

Výbava verze iV 80 obsahuje mimo jiné Front Assist, udržování v jízdním pruhu, čtení dopravních značek, tempomat, automatická světla i stěrače, bezklíčové odemykání a startování, osm reproduktorů, vyhřívaná přední sedadla a volant, přední i zadní parkovací senzory, couvací kameru, třízónovou automatickou klimatizaci nebo 19palcová litá kola. Jako všechny Enyaqy bude i tento vozit také 13palcový dotykový displej multimediálního systému nebo diodová přední světla. Rychlonabíjení s výkonem 125 kW přijde na 13 tisíc korun, v základu je jen 50 kW.

Výkonově odpovídá Enyaq iV 80 140kW Škodě Kodiaq 2.0 TDI s automatem DSG. Ta má standardně ještě pohon obou náprav. Naftové SUV startuje na ceně 1 082 900 korun v linii Style, která je svou výbavou dost podobná popisovanému Enyaqu.

Škoda představila svoji novou vlajkovou loď - elektromobil Enyaq iV | Video: ČTK

K dispozici bude rovnou také limitovaná série Founder's Edition, která odkazuje na zakladatele automobilky Václava Laurina a Václava Klementa. Právě letos si přitom Škoda připomíná 125 let od svého založení, i proto vznikne jen 1895 kusů tohoto modelu. Technicky se speciální verze od provedení iV 80 neodlišuje. Výbava ale obsahuje celou řadu prvků navíc.

Jde například o diodová Matrix světla, rozpoznání únavy řidiče, detekci rukou na volantu, volbu jízdních režimů, kožené čalounění, 125kW rychlonabíjení, metalízu nebo 21palcová kola. Perličkou je potom podsvícená maska chladiče. Cena (zatím) vrcholného provedení je 1 379 900 korun. A protože Enyaq nebude mít klasickou příplatkovou výbavu, ale jen pakety, tak k limitované sérii půjdou přikoupit hned čtyři. Klasická verze iV 80 jich má k dispozici ještě o něco více, k tomu je také možné volit i z několika samostatných prvků.

Cena za základní provedení iV 60 již byla zmíněna v úvodu. Enyaq za 1 059 900 korun však půjde předobjednávat až od podzimu. Takové auto přitom nabídne pohon zadních kol, výkon 132 kW a baterii s využitelnou kapacitou 58 kWh. Dojezd je potom 390 km.

"Předpokládáme, že příští rok celá rodina modelů Škoda iV (patří do ní ještě elektrické Citigo a plug-in hybridní Octavia a Superb - pozn. red.) dosáhne na českém trhu prodejů ve výši jednotek tisíc vozů. Škoda Enyaq iV bude hrát významnou roli. V příštím roce očekáváme přes 1000 zákazníků," říká vedoucí českého zastoupení Škody Jiří Maláček.

Na některých trzích bude k dispozici ještě levnější provedení iV 50 o výkonu 109 kW a s baterií o využitelné kapacitě 52 kWh. Takový model dojede do vzdálenosti 340 km, na českém trhu se ale nabízet nebude.

Naopak později přibude i v Česku verze iV 80x se dvěma elektromotory o výkonu 195 kW, respektive sportovní provedení RS také se dvěma elektromotory a výkonem 225 kW. V obou případech to znamená, že jde o verze s elektrickým pohonem všech kol a s baterií o využitelné kapacitě 77 kWh. Ta znamená dojezd 460 km.

 

Právě se děje

Další zprávy