Škoda chce, aby v autoškolách jezdila modernější auta namísto starých cvičných vozů. Nabídne slevy

Eva Srpová Eva Srpová
8. 6. 2018 11:03
V autoškolách často jezdí cvičné vozy staršího data výroby. Mladoboleslavská Škoda, jejíž současnou velkou aktivitou je zvyšování bezpečnosti, se rozhodla nabídnout majitelům autoškol slevu při financování nových cvičných vozidel. Poskytne také výukové materiály.
Jednou z nejvíce rizikových skupin ve statistikách nehodovosti jsou mladí řidiči s nedostatečnými zkušenostmi.
Jednou z nejvíce rizikových skupin ve statistikách nehodovosti jsou mladí řidiči s nedostatečnými zkušenostmi. | Foto: Isifa/Thinkstock

Jaká auta obvykle slouží v autoškolách pro účely výuky? Nejmodernější drahé vozy to obvykle nejsou. Ostatně i proto, že vozy dostávají od studentů trochu "zabrat".

Majitelé autoškol tedy z pochopitelných důvodů ve většině případů kupují auta, u nichž jsou časté drobnější opravy finančně méně náročné než u luxusnějších značek.

Životní cyklus výukových vozidel také bývá kratší, největšími poruchami bývá prokluzující spojka nebo rychle opotřebovaná převodovka, ale i pomačkané plechy. Nákup nového cvičného vozu je pro majitele autoškol velká investice, a tak se občas stává, že ho odkládají, případně si pořizují ojetiny.

Vozový park ve službách autoškol tak stárne. Mladoboleslavská automobilka k tomu říká: "To neprospívá jejich dobré pověsti, ale ani bezpečnosti žáků a učitelů. Škoda Auto si klade za cíl tuto situaci změnit, a proto přichází s programem Škoda Autoškolám."

Ve spolupráci s dceřinou společností Škoda Financial Services chce nabídnout výhodnější způsob pořízení vozu pro provozovatele autoškol. Vedle finanční podpory operativního leasingu nabízí také úvěr na tři roky s úrokem 1,99 procenta a možností nulové akontace.

"Jako lídr českého automobilového trhu se chceme aktivně podílet na obnově vozového parku tuzemských autoškol a chceme být nápomocni při jeho modernizaci," vysvětluje vedoucí prodeje Škoda Auto Česká republika Miroslav Bláha.

Spolu s vozem autoškoly získají přístup k výukovým materiálům, vzdělávacím videím a školením, kterých je podle mínění Škody v Česku nedostatek.

Automobilka také připomíná, že v provozu je speciální výukový server www.bezpecnecesty.cz, kde lze najít interaktivní testy a informace pro začínající řidiče, ale i hry a soutěže pro školní děti, jejich rodiče a především učitele základních škol. Výukový program lze využít při dopravní výchově.

V České republice je v současné době registrováno téměř 3000 provozovatelů autoškol, které dohromady využívají zhruba 30 tisíc aut. Každoročně jejich výukovými programy projde na 150 tisíc studentů.

Není tajemstvím, že právě tato skupina mladých a doposud nezkušených řidičů patří k nejrizikovějším z pohledu dopravněbezpečnostních statistik.

 

Právě se děje

Další zprávy