Prodává se chvíli, ale má policejní verzi. Škoda Scala může v Británii honit padouchy

Scala je nejnovější škodovkou britských záchranných služeb.
Ve flotile doplní třeba Kodiaq RS, který slouží jako stíhací vůz.
Britská policie využívá i běžné verze SUV, a to nejen Kodiaqu, ale i Karoqu.
Ve flotile nechybí ani Superb.
Tento konkrétní je upraven pro převoz psů.
Foto: Škoda Auto
Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 8. 2019 16:46
Škoda Scala se začala prodávat teprve před pár měsíci, česká automobilka už však nabízí možnost přestavět ji na policejní speciál. Zatím však nikoliv v České republice, ale Velké Británii. V ostrovním státě má přitom mladoboleslavská automobilka dlouhou tradici jako dodavatel všech složek záchranného systému.

Škoda se chlubí, že britským záchranným složkám poskytuje automobily už více než 110 let. Scala je tak posledním v dlouhé řadě modelů, které je možné přestavět do podoby policejního, sanitního nebo hasičského vozu, z nichž některé z poslední doby si můžete připomenout i v galerii.

Zvenku policejní hatchback poznáte poměrně snadno. Podobně jako v České republice, kde je v policejním k vidění především Octavia, dostane novinka typické reflexní barvy. U britské policie jde o kombinaci žluté a modré, navíc s výraznými nápisy na bocích karoserie a kapotě.

Dále nechybí majáky na střeše, modrá LED světla jsou i za předním sklem, v přední masce, na víku kufru a okolí registrační značky. Samozřejmostí je třítónová siréna. O technice pod kapotou tisková zpráva nicméně mlčí, Scala se i v Británii nabízí s litrovým tříválcem TSI o výkonu 70 nebo 85 kW, čtyřválcem 1.5 TSI o výkonu 110 kW a naftovým motorem 1.6 TDI o výkonu 85 kW.

Cenu přestavby britské zastoupení neuvádí, nabízí ji však "na klíč", což mimo jiné znamená, že bezpečnostní složky mohou při nákupu využít značkového financování. Kompaktní hatchback navíc nemusí sloužit jen u policie, Škoda nabízí i přestavbu na hasičskou nebo záchranářskou verzi.

Scala tak může brzy doplnit další britské policejní škodovky. Mezi nimi nechybí kompaktní SUV Karoq nebo Superb, v minulosti se v typických barvách objevila i malá Fabia. Koncem června se ukázal také policejní Kodiaq RS s dvakrát přeplňovaným naftovým čtyřválcem o výkonu 176 kW. Jeho speciální výbava přitom kopíruje prvky, které mohou být k vidění i u Scaly. Na rozdíl od ní ale bude sportovní SUV sloužit jako stíhací vůz.

Ve Velké Británii slouží policii i neoznačené škodovky. Například Superb nebo Octavia RS s benzinovým motorem o výkonu 176 kW, tedy nejrychlejší verze mladoboleslavského bestselleru. Zájem vzbudila loni představená pancéřovaná verze Superbu, která odolá granátům nebo lehčím střelným zbraním.

Škodovky vedle policie využívají také hasiči nebo záchranná služba. Mezi provozovanými modely nechybí SUV Karoq nebo Kodiaq. Zajímavé jsou konkrétní dodávky pro jednotlivé složky záchranného systému.

Například hasičský sbor hrabství Cleveland na severovýchodě země na konci loňského roku koupil čtrnáct Octavií Scout, které budou sloužit jako doprovodná vozidla. Londýnská vzdušná ambulance (ta provozuje vozy s okřídleným šípem více než dekádu) pak má jako doplněk k vrtulníkům ve flotile od konce loňského roku dva kodiaqy a tři benzinové Octavie RS s karoserií kombi.

 

Právě se děje

Další zprávy