Škoda zaměstnává v českých závodech přes 600 Ukrajinců. Byznys v Rusku se komplikuje

Eva Srpová Eva Srpová
2. 3. 2022 11:34
Válka na Ukrajině značně postihuje i mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto. Chybí jí díly od ukrajinských dodavatelů a pozastavila prodej aut na ruském trhu, který je pro ni navíc celosvětově druhý nejdůležitější. Chce také pomoci svým ukrajinským zaměstnancům, a proto nabízí pomoc jejich rodinám. Komentovat obchodní aktivity v Rusku ale odmítá.
Škoda Auto vyrábí auta ve dvou ruských závodech.
Škoda Auto vyrábí auta ve dvou ruských závodech. | Foto: Škoda Auto

Škoda Auto je oficiálně od letošního roku zodpovědná za veškeré aktivity koncernu Volkswagen na ruském trhu. Po propuknutí války na Ukrajině po vpádu Ruska musí řešit velké problémy. Proto také urychleně ustanovila krizový štáb, který situaci řeší.

Na informace je však firma velmi skoupá a dotazy zaslané Aktuálně.cz odmítá komentovat. Vydala však tiskové prohlášení, ve kterém se věnuje alespoň některým tématům.

Přiznává například, že se nyní potýká s kritickým nedostatkem dílů od několika ukrajinských dodavatelů, což se projevuje u některých modelů. O které díly se jedná, ale blíže neupřesňuje. Je to však příčinou, proč od tohoto týdne omezuje výrobu elektromobilu Enyaq. "Aby naši odborníci tuto situaci vyřešili, usilovně hledají dostupné alternativy, které pomohou předejít nepříznivým dopadům výroby," vysvětluje automobilka.

V ukrajinském závodě v Solomonovu Škoda vyrábí auta prostřednictvím místního partnera Eurocar a vznikají zde modely Superb, Kodiaq, Karoq a Fabia Combi. Loni se smontovalo okolo 6000 škodovek, které jsou určeny pro tamní trh.

Rusko je pro Škodu důležitým trhem, loni tam značka prodala 90 400 aut a montuje je ve dvou závodech - v Nižném Novgorodu a v KaluzeVýroba v ruských závodech podle vyjádření automobilky stále běží, ale dopad možného narušení dodavatelských řetězců průběžně analyzuje. V Rusku má Škoda 34 vlastních zaměstnanců a jejich rodiny, v ukrajinském závodu pracovali výhradně zaměstnanci partnerské společnosti. 

"V tuto chvíli jsou všichni zaměstnanci v Rusku v bezpečí a nehrozí jim žádné bezprostřední riziko. Situaci nadále pečlivě sledujeme; zůstáváme v úzkém kontaktu se všemi zaměstnanci a jsme připraveni reagovat v případě jakýchkoli změn," dodává automobilka.

Ekonomická opatření Ruska
Zda válka na Ukrajině ovlivní obchodní aktivity tak výrazně, aby firma odešla z ukrajinského nebo ruského trhu, ale opět nekomentuje. Vyhlídky ale nejsou vůbec pozitivní, jak uvádí oborový magazín Handelsblatt

Centrální banka Ruska v současné době připravuje dekret, který má zavést "zvláštní ekonomická opatření v souvislosti s nepřátelskými akcemi Západu". V důsledku toho musí společnosti se sídlem v Rusku převést 80 procent svých příjmů z exportu na rubly. To platí zpětně od začátku roku, jak upozornili odborníci na Rusko z významné advokátní kanceláře Rödl & Partner, uvádí se v článku.

Toto opatření se vztahuje nejen na ruské společnosti, ale i ty zahraniční, které z Ruska vyvážejí. Cizí měna, včetně dividend a zisků, se nesmí vyvážet do zahraničí. Většina automobilek, a tedy i koncern Volkswagen, jehož je Škoda Auto součástí, zatím nechce po týdnu od vpádu Ruska na Ukrajinu a vyvolání války pronášet radikální soudy o ukončení byznysu na tamním trhu. Některé prozatím svoje ale aktivity pozastavily. Například německé Daimler Trucks, BMW, americký Ford a dodavatelská společnost ZF.

Pomoc ukrajinským zaměstnancům
Automobilka uvádí, že v českých závodech zaměstnává 615 Ukrajinců a několik desítek ruských kolegů. "Jsme s nimi v kontaktu. V případě potřeby pomůžeme ukrajinským pracovníkům vybudovat bezpečný život v České republice pro jejich rodinu. Konkrétně pomůžeme se žádostmi o víza, ubytováním, jazykovými kurzy, zdravotní péčí, integrací, vzděláváním a ideálně i zaměstnáním," uvádí firma v tiskové zprávě.

Firma věnuje 10 milionů českých korun neziskové nevládní organizaci Člověk v tísni, odborový svaz KOVO poslal rovněž jeden milion korun na sbírku a chce zajistit uprchlíkům ubytování v rekreačních zařízeních v majetku Odborového svazu, a dětem uprchlíků nabídne místa v dětských táborech.

V Rusku Škoda vyrábí Rapid, Octavii, Karoq a Kodiaq. Rapid se vyrábí v závodě v Kaluze, ostatní v Nižném Novgorodu.
V Rusku Škoda vyrábí Rapid, Octavii, Karoq a Kodiaq. Rapid se vyrábí v závodě v Kaluze, ostatní v Nižném Novgorodu. | Foto: Škoda Auto

Ukrajinci v českém autoprůmyslu
Kolik lidí ukrajinské národnosti pracuje v českých automobilkách a dodavatelských firmách, není zcela jasné. "Konkrétní statistiky o národnosti si samozřejmě dlouhodobě nevedeme a v nastalém chaosu při organizaci pomoci jsme nechtěli firmy zatěžovat dotazováním," říká Vojtěch Severýn ze Sdružení automobilového průmyslu AutoSAP.

Eviduje vlnu solidarity a ochotu pomoci. "Pokud firmy zaměstnávají Ukrajince, ve většině případů se řeší příchod a zajištění transportu, ubytování a formy jiné podpory pro rodinné příslušníky těchto lidí. Firmy a jejich zaměstnanci podporují Ukrajinu i formou finančních nebo materiálních sbírek. Zaměstnavatelé jsou v některých případech také ochotní krátkodobě nebo i dlouhodobě nově příchozí zaměstnat," dodává Severýn.

 

Právě se děje

Další zprávy