Škoda Auto vyjádřila obavy nad útokem na Ukrajině, v Rusku má výrobní závody

ČTK ČTK
24. 2. 2022 15:44
Aktuální situace na Ukrajině může ovlivnit i aktivity automobilky Škoda Auto. Ta vyrábí vozy jak na Ukrajině, tak v Rusku. V ukrajinském Solomonově auta pro českou automobilku montuje společnost Evrocar. Škoda Auto má na ruském trhu navíc zodpovědnost za veškeré aktivity koncernu Volkswagen. Odbory mají obavu o osud zaměstnanců v ruských závodech. Rusko i Ukrajina jsou zároveň trhy automobilky.
Foto: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto vyjádřila velké obavy a znepokojení nad ruským útokem na Ukrajině. Vedení společnosti doufá v rychlé zastavení nepřátelských akcí a návratu k diplomacii. Více se k situaci momentálně nechce vyjadřovat, sdělila mluvčí automobilky Martina Špittová. Škoda má v Rusku výrobní závody, na Ukrajině má montážní závod v Solomonově, kde auta pro českou automobilku montuje ukrajinská společnost Evrocar.

"Jsme přesvědčeni, že k udržitelnému řešení konfliktu může dojít pouze na základě mezinárodního práva. Velikost dopadu na naše obchodní aktivity v dotčených zemích průběžně zjišťuje krizový tým. Co se týče veškeré činnosti v místě dění, je bezpečnost a integrita našich zaměstnanců naší nejvyšší prioritou," řekla Špittová.

Škoda Auto má dva výrobní závody v  Rusku: v Nižném Novgorodu a v Kaluze.
Škoda Auto má dva výrobní závody v Rusku: v Nižném Novgorodu a v Kaluze. | Foto: Škoda Auto

Zástupci odborů ve Škoda Auto a ve Volkswagenu zaslali v nedávné době ohledně rostoucího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou dopis vedení koncernu Volkswagen. Jeho znění vyšlo ve čtvrtečním týdeníku Škodovácký odborář. Předseda odborů Škoda Auto Jaroslav Povšík a zástupci vedení Evropské a světové rady zaměstnanců koncernu Volkswagen AG v dopise vyjádřili obavy z dalšího vývoje. Obavu mají mimo jiné o osud zaměstnanců v ruských závodech, které jsou od letošního roku v odpovědnosti Škoda Auto. Rusko i Ukrajina jsou zároveň trhy automobilky.

"Se zřetelem na aktuální politickou situaci v Rusku proto v této době máme obavy především o naše kolegyně a kolegy na místě. Zaměstnance máme nejen v závodech Kaluga a Nižní Novgorod, nýbrž i v kancelářích v Moskvě a nebo v závodě MAN/Scania v Petrohradě," sdělili v dopise odboráři. Dotázali se mimo jiné, jaká opatření koncern v případě krize přijímá na ochranu svých zaměstnanců v regionu či jaké střednědobé a dlouhodobé dopady budou mít hospodářské sankce na závody v Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy