Škoda Auto vydělala nejvíc peněz v historii. Přijme další dva tisíce zaměstnanců

ČTK ČTK, Roman Šitner
16. 3. 2016 11:49
Automobilka loni dodala zákazníkům rekordních 1 055 500 vozů, meziročně o 1,8 procenta více. Čistý zisk stoupl na zhruba 19,1 miliardy korun. V letošním roce chce přijmout dva tisíce lidí.
Škoda vyrábí nejen levné modely, ale také dražší auta, na kterých se více vydělává. Na snímku Octavia Combi RS 4x4 ze ženevského autosalonu.
Škoda vyrábí nejen levné modely, ale také dražší auta, na kterých se více vydělává. Na snímku Octavia Combi RS 4x4 ze ženevského autosalonu. | Foto: Ondřej Běhal

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto loni zvýšila zisk o 6,5 procenta na rekordních 708 milionů eur, tedy v přepočtu asi 19,1 miliardy korun. Tržby stouply o 6,2 procenta na 12,49 miliardy eur, což je zhruba 338 miliard korun. V roce 2014 měla čistý zisk 18,4 miliardy korun. 

"K růstu přispěly zvýšené prodeje vozů, lepší mix prodávaných modelových verzí a optimalizované náklady," uvedl člen představenstva zodpovědný za finance Winfried Krause.

Škoda v rámci loňského hospodaření musela vytvořit rezervu 3,2 miliardy korun na servisní akci a technická opatření související s montováním dieselových koncernových motorů obcházejících emisní měření do některých starších modelů. Škoda ale v této souvislosti uplatní pohledávku 1,8 miliardy vůči mateřskému Volkswagenu,jenž jí problematické motory dodával.

Česká automobilka loni dodala zákazníkům rekordních 1 055 500 vozů, meziročně o 1,8 procenta více. V západní Evropě Škoda v roce 2015 rostla o 4,3 procenta na 430 900 dodaných vozů. V Číně prodala 281 700 aut, což je o 0,1 procenta více než v předchozím roce.

“Rok 2015 byl dobrým rokem, i přes náročné podmínky na trzích,” říká šéf firmy Bernhard Maier. 

Investice loni klesly o 15 procent na 591 milionů eur, což je v přepočtu asi 16 miliard korun. Škoda chce investovat například do alternativních pohonů a digitalizace. Nejbližším novým přírůstkem v modelové řadě bude velký, až sedmimístný vůz kategorie SUV, který začne prodávat koncem letošního roku.

Počet zaměstnanců Škody se loni zvýšil téměř o tři procenta na 26 646 lidí. Letos chce přijmout další dva tisíce lidí. Nábor nových zaměstnanců je plánován především v souvislosti s rozšířením závodu v Kvasinách a výrobou nového vozu třídy SUV. Řekl to člen představenstva zodpovědný za lidské zdroje Bohdan Wojnar.

Škodu Auto loni táhl zejména její suverénně nejúspěšnější model Octavia, jehož prodej vzrostl o 11 procent. Růst zajistil i zájem o novou generace modelu Fabia. Ostatní modely se prodávaly hůře než v roce 2014.

Automobilce se nejvíce daří ve střední Evropě, kde loni zvýšila prodeje o 15 procent na 172 tisíc vozů. V regionu je každé páté prodané auto právě škodovka. Pomáhá hlavně růst v Česku, dvouciferný byl ale i na Slovensku a ve Slovinsku.

 

Právě se děje

Další zprávy