Q na konci nesmělo chybět. První SUV elektromobil od Škody Auto se jmenuje Enyaq

Eva Srpová Eva Srpová
12. 2. 2020 11:13
Škoda Auto oznámila, jak se bude jmenovat první SUV elektromobil postavený na MEB platformě. Stejně jako ostatní SUV od Škodovky má na konci písmeno Q. Jmenuje se Enyaq, Škoda v tiskové zprávě uvádí, že slovo pochází z Irštiny a znamená strom života. Výslovnost [enyjak] však může připomenout první digitální počítač ze 40. let, který měl provést výpočty týkající se termonukleárních zbraní.
Foto: Škoda Auto
Foto: Škoda Auto

Určitě si vzpomenete na zpěvačku Enya, vlastním jménem Eithne Ní Bhraonáin. Je otázkou, jestli irská zpěvačka ví, že už není jediná, kdo se v irském slovu inspiroval při tvorbě pseudonymu. Jméno oslovilo i automobilku Škoda.

Enya znamená v irštině strom života a Škodovka ke slovu přidala na konec písmeno Q, Enyaq se bude jmenovat nové elektrické SUV, první na MEB platformě, které se má příští rok dostat pod znakem Škody na trh.

Q na konci jména bylo zásadní, ostatní SUV od Škody, Kodiaq, Karoq, Kamiq, ho mají také. Jak Škoda připomíná, i ty se inspirovaly u jazyků v severských zemích, například Inuitů žijících v Grónsku a Kanadě. Písmeno E je na začátku rovněž záměrně, jelikož půjde o elektromobil.

Jenže Enyaq se vyslovuje [enyjak], tedy jako první digitální elektronkový počítač ENIAC, který byl vyvinutý na pensylvánské univerzitě ve 40. letech. Využívala ho Laboratoř balistického výzkumu (United States Army's Ballistic Research Laboratory), později Armádní výzkumná laboratoř. K chlazení používal letecké motory.

ENIAC měl například propočítat funkčnost a účinnost jaderných termonukleárních zbraní. Tehdejší tisk o něm referoval jako o "obrovském mozku" (Giant Brain), protože dokázal programovat trajektorii zbraně za 30 sekund, zatímco člověku propočet zabral 20 hodin. I proto se mu tak v pozdějších letech začalo říkat.

 

Právě se děje

Další zprávy